Rendületlenül tör fel a láva az izlandi vulkánból

külföld
2021 május 11., 07:37

Az izlandi meteorológiai hivatal földrengések jelentette kockázattal foglalkozó szakértője, Kristín Jónsdóttir arról beszélt a helyi hírügynökségnek, hogy hiába észleltek változásokat a vulkáni aktivitás terén, egyelőre semmi nem utal arra, hogy a Fagradalsfjall-i vulkán kitörése alábbhagyna.

Reykjavik és a háttérben a Fagradalsfjall
photo_camera Reykjavik és a háttérben a Fagradalsfjall május 5-én Fotó: HALLDOR KOLBEINS/AFP

A vulkán környéke jelenleg nem látogatható, ugyanis a kitörés miatt fennáll a veszélye a tüzeknek. Jónsdóttir beszélt arról is, hogy a kitörés kezdetéhez képest ma már másmilyen folyamatok játszódnak a helyszínen. Ennek a legvalószínűbb magyarázata, hogy a vulkáni tevékenységek következtében változik a kráter, melyben a magma összegyűlt. Ezért fordulhatott elő, hogy a közelmúltban a vulkán közelében járó emberek hazaérve hamut és lávadarabokat találtak a hajukban.

A lávatermelés ugyanakkor folyamatos, és nincs semmi jele annak, hogy hamarosan véget érne. A magma 15-20 kilométeres mélységből tör fel, de mintegy 100 méter mélyen kivájódott egy nagyobb kamra, ahol össze tud gyűlni egy nagyobb adag a magmából, ez pedig megváltoztatta a kitörés dinamikáját.

A szeizmikus aktivitások alapján Jónsdóttir szerint egy újabb, 6,5-ös erősségű földrengésre is van esély a közeljövőben.