Szlovéniában is megjelent a koronavírus indiai variánsa

járvány
2021 május 12., 16:37

Szlovéniában is azonosították a koronavírus Indiában felfedezett, B.1.617 elnevezésű változatát - közölte az MTI a helyi médiára hivatkozva.

Az indiai variánst a ljubljanai orvostudományi egyetem Mikrobiológiai és Immunológiai Intézete (IMI) mutatta ki egy április 20-án vett mintából, és töltötte fel a globális adatbázisba.

Miroslav Petrovec, az IMI igazgatója nem nyilatkozott az ügyben a helyi médiának. Várhatóan a válságkabinet csütörtöki sajtótájékoztatóján számol be róla, amikor az új vírusvariánsok szlovéniai terjedéséről ad tájékoztatást, melyek között a legelterjedtebb a brit változat - írták a lapok.

Kórház Ljubljanaban.
photo_camera Kórház Ljubljanaban. Fotó: ALES BENO/Anadolu Agency via AFP

A rendelkezésre álló információk szerint az indiai változat fertőzőbb, mint a korábban ismert variánsok. A kutatások első eredménye szerint az emberi immunrendszer kevésbé képes reagálni erre a mutációra, amit a WHO aggasztónak nevezett a napokban.

„Egyelőre nincsenek ismereteink olyan tényezőkről, amelyek arra utalhatnak, hogy a gyógyszereink és a védőoltásaink ne lennének hatékonyak. És ez a lényeg” - mondta Maria Van Kerkhove a WHO járványügyi vezetője arról, hogy a meglévő védőoltások védelmet nyújtanak-e ezzel a variánnsal szemben.