Az Egyesült Államokban már 12 éves kortól meg lehet kapni a Pfizer oltását

járvány
2021 május 13., 04:25

Azonnal megkezdhetik a 12-15 év közötti fiatalok oltását a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával az Egyesült Államokban, miután szerdán az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) is megadta az engedélyt.

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA) hétfőn engedélyezte az oltások beadását az érintett korcsoport számára, ami eddig csak a 16 éven felüliek számára volt elérhető. A serdülők esetében is kétdózisú az oltás, amelyeket három hét különbséggel kapnak meg, csakúgy, mint a felnőttek.

Az oltásnak köszönhetően a fiatalok biztonságosan mehetnek már nyári táborokba, és jövőre már nagyobb valószínűséggel térhet vissza a normális menetrend az iskolákba. Az Egyesült Államokban 17 millió 12-15 év közötti gyerek él, ami a lakosság 5,3 százalékát, a 16 évesnél fiatalabb népesség csaknem 27 százalékát jelenti.

A bonyolult hűtési és tárolási követelmények miatt a hatóságok azt várják, hogy a serdülők kezdetben a gyógyszertárakban és más, már működő oltópontokon kapják meg a vakcinát. A gyermekorvosi rendelők valószínűleg akkor kapcsolódnak be a folyamatba, ha sikerült kidolgozni az ehhez szükséges logisztikai stratégiát.

Miután a CDC igazgatója, Rochelle Walensky aláírta az engedélyt, az oltások várhatóan a legtöbb államban csütörtökön megkezdődnek. De vannak olyan államok - például Pennsylvania, Maine és Georgia -, ahol az FDA hétfői döntése után már megkezdték a gyerekek oltását. Ezt megtehették, ugyanis miután az FDA megállapította, hogy a vakcina biztonságos és hatékony az érintett korosztály számára, az államok egészségügyi ügynökségei szabadon dönthettek arról, hogy megkezdik-e az oltást.

Nemrég a Moderna jelentette be, hogy az előzetes adataik szerint az oltóanyaguk a 12-17 évesek között is erős védelmet alakít ki komoly mellékhatások nélkül. Ezeket még az FDA vizsgálja.

Hétfőn Emer Cooke, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezetője közölte, hogy hamarosan az Európai Unióban is engedélyezhetik a Pfizer oltóanyagát a 12-15 évesek számára, akár már májusban. „Jelenleg a kitűzött cél a júniusi jóváhagyás. Vizsgáljuk, hogy előre tudjuk-e ezt hozni május végére” - mondta. (APNews/MTI)