Gyanúsítottként hallgatja ki a korrupcióellenes ügyészség Sebastian Kurzot hamis tanúzás miatt

külföld
2021 május 13., 06:12

Gyanúsítottként hallgatja ki az osztrák korrupcióellenes ügyészség (WKStA) Sebastian Kurz kancellárt és a kabinetfőnökét, Bernhard Bonellit. A gyanú szerint hamis vallomást tettek egy vizsgálóbizottság előtt, amit eredetileg az ibizai botrány kivizsgálására hoztak létre, de mára több korrupciós botránnyal is foglalkozik.

Kurzot azzal gyanúsítják, hogy hazudott az osztrák állami befektetési alap (ÖBAG) vezetője, Thomas Schmid kinevezésével kapcsolatban. A kancellár ugyanis azt állította, hogy nem vett részt Schmidt kinevezésében, de az ügyészséghez eljutott chatüzenetek pont az ellenkezőjét bizonyítják. Az osztrák alkotmánybíróság most kimondta, hogy Kurznak és a kancelláriának több ezer e-mailt és aktát kell a vizsgálóbizottság rendelkezésére bocsátania.

A gyanúsításra reagálva Kurz szerda este azt mondta, igazat mondott a bizottság előtt, és tiszta a lelkiismerete. Ezért szerinte nem kell lemondania. Szerinte legfeljebb rosszul emlékezett, amikor a meghallgatáson beszélt, most pedig kiforgatják a szavait.

Sebastian Kurz 2021- május 11-én, két nappal azelőtt, hogy a korrupcióellenes ügyész gyanúsítottként idézte volna.
photo_camera Fotó: PETER KNEFFEL/dpa Picture-Alliance via AFP

A kancellár ellen a Neos nevű ellenzéki párt tett feljelentést. A párt elnöke, Beate Meinl-Reisinger az ügyészség lépéséről azt mondta, „ez egy erős jele annak, hogy működik a jogállam, mivel a törvény előtt mindenki egyenlő”.

2019-ben az osztrák kormánykoalíció felbomlásához vezetett, hogy nem sokkal az EP-választások előtt előkerült egy videó, amin Heinz-Christian Strache szabadságpárti alkancellár egy magát orosz oligarcha unokahúgának kiadó nőnek zsíros állami megbízásokat ígért párt- és médiatámogatásért cserébe. Mivel Ausztriában az ilyen ügyek még képesek botrányt okozni, hamarosan felbomlott az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ kormánykoalíciója, és előrehozott választást tartottak, amin Sebastian Kurz magabiztos győzelmet aratott. (ORF/Süddeutsche Zeitung)