A pártja ötletét marhaságnak tartó polgármester szerint a Fideszben még senkit nem ért retorzió a véleményéért

belföld
2021 május 14., 15:04

Csütörtökön nyílt levelet tett közzé Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere. Ebben azt a készülő törvénytervezetet kritizálta, amit Böröcz László képviselő nyújtott be. A javaslat szerint a bérlők (akkor is, ha csak tavaly év vége óta élnek ott) a piaci ár töredékéért vásárolhatnák meg az önkormányzati tulajdonú lakásokat.

Kovács polgármester erre azt írta a Facebookon közzétett levelében, melyet Böröcznek címzett, hogy „nem tudom mi volt a szándékod a javaslatoddal, de nem hiszem, hogy kellően átgondoltad. Javaslatod szerint a piaci ár töredékéért megvehetik a bérlők az önkormányzati bérlakásokat, nagyon kedvező feltételekkel, mindegy, hogy milyen régen laknak benne, vagy mennyi bérleti díjat fizettek eddig, az önkormányzatnak kötelező eladnia részükre.

Javaslatod, megítélésem szerint marhaság!”

Kovács Péter (Fidesz-KDNP) polgármester felújított utat szemléz más fideszesekkel együtt, akiket semmilyen retorzió nem ért, amikor elmondták véleményüket.
photo_camera Kovács Péter (Fidesz-KDNP) polgármester felújított utat szemléz más fideszesekkel együtt, akiket semmilyen retorzió nem ért, amikor elmondták véleményüket. Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Több kormánypárti polgármestert is kerestem, hogy mondják el, egyetértenek-e Kovács szavaival Böröcz törvénytervezetének kapcsán, de eddig nem kaptam választ egyiküktől sem. A győri Dézsi Csaba azt ígérte, jövő hét szerdára alakítja ki az álláspontját.

Kerestem Kovács Pétert is, aki azonban levélben hajlandó volt válaszolni a kérdéseimre.

Ha jól értem, Böröcz képviselő törvénytervezete arra teremt lehetőséget, hogy az eddig bérlakásban élők kedvező áron, magántulajdonú ingatlanhoz jussanak. Egyetért-e ezzel a törekvéssel?

Kovács Péter: Én is így értelmezem a javaslatot, a törvénytervezetben megjelenő formájában nem értek vele egyet.

Böröcz Hírtv-nek adott interjújában a meglévő önkormányzati lakásállomány nagyjából tíz százalékáról (a jelenleg üresen állókról) mondta azt, hogy azzal fedezni tudják az önkormányzatok a rászorulóknak szánt lakhatást. A XVI. kerület esetében ez az arány elegendő-e? Fedezni tudnák ennyi lakással azoknak az igényeit, akik bérlakásban oldanák meg a lakhatásukat?

Kovács Péter: A XVI. kerületben 210 bérlakás van, ebből öt áll jelenleg üresen, ebből három felújítás alatt van, kettőt meg felújítás után most pályáztatunk. Így nyilván ez nem elegendő.

A mostani lakásállománnyal sem tudjuk kielégíteni az igényeket, nem hogy a csökkentett darabszámmal. Pont azért hoztuk létre a költségelvű bérlakásokat és a határozott időre szóló bérbeadást, hogy mobilissé tegyük az önkormányzati lakáspiacot. Több embernek tudjunk segíteni a lakhatáshoz jutásban.

Zajlott-e bármilyen egyeztetés az önkormányzatokkal, vagy akár a kormánypárt önkormányzatokban vezető szerepet betöltő politikusaival erről a tervezetről? Jelezte-e már polgármester úr más módokon is a frakció politikusai vagy a pártvezetés felé egyet nem értését a tervezettel a nyílt levél kiadása előtt?

Kovács Péter: Velem nem egyeztetett senki. Igen, a nyílt levél kiadása előtt telefonon egyeztettem például Böröcz képviselő úrral is.

Beszélt-e a főváros más kerületeinek kormánypárti, vagy akár ellenzéki polgármestereivel, vagy a megyei jogú városok vezetőivel a tervezetről? Készülnek-e valamilyen közös fellépésre?

Kovács Péter: Igen, beszéltem más település polgármestereivel is, akik hasonló módon vélekednek erről a dologról, vagyis, hogy ebben a formában nem szabad elfogadni a törvénytervezetet.

Nem ez az első törvénybe (vagy máskor rendeletbe) iktatott terv, amely az önkormányzatok forrásait csökkenti az elmúlt nagyjából egy évben. Az iparűzési adó csonkítása vagy a parkolódíjak kvázi megszüntetése milyen nehézség elé állította az önkormányzatot? Több ellenzéki városvezető szerint szándékosan kivérezteti az önkormányzatokat a kormányzat a 19-es választási eredmények után, ahol számos pozíciót veszített a Fidesz. Osztja-e ezt a véleményt?

Kovács Péter: Nem osztom. A veszélyhelyzet idején mindenkinek össze kell(ene) fognia, mindenkinek áldozatot kell hoznia, magánembereknek, piaci szereplőknek, önkormányzatoknak és az államnak is. Nem lehet, hogy bármelyik szereplő kimaradjon, hiszen most közösen sírunk, hogy majd később közösen nevethessünk.

Nagyon ritkán fordul elő, hogy a kormánypárton belül akár az önkormányzati szektorból is kritika fogalmazódjon meg a nyilvánosságban egymás felé. Ön marhaságnak nevezte Böröcz László javaslatát. Milyen visszhangja volt a párton belül? Kereste-e személyesen Böröcz képviselő urat?

Kovács Péter: Böröcz urat telefonon kerestem, beszéltem is vele, javaslatot is tettem neki, hogyan lehetne elfogadhatóbbá tenni a javaslatát. Azt ígérte, átgondolja. Párton belül semmilyen visszhangja nem volt a nyilatkozatomnak, a Fidesz egy demokratikus párt, itt mindenki elmondhatja a véleményét, véleményért még senkit nem ért semmilyen retorzió, legalábbis ebben a pártban.