Litvánia 200 ezer adag AstraZenecát adományoz az unió keleti partnereinek

május 14., péntek 12:32

Litvánia 200 ezer adag, koronavírus elleni AstraZeneca-vakcinát adományoz az Európai Unió keleti partnerségi programjában érintett több tagországnak, köztük 100 ezret Ukrajnának - jelentette be Vilnius pénteken.

„A cselekvés jelenti az igazi szolidaritást” - szögezte le Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter.

A döntés értelmében Grúzia 15 ezer, Moldova 11 ezer vakcinadózist kap, a fennmaradó 74 ezer dózisról később döntenek. A programnak a tagja Fehéroroszország, Azerbajdzsán és Örményország is.

A vakcinákat október 1-jéig tervezik szétosztani, nagy részüket várhatóan július és szeptember között, ekkor ugyanis Litvániába a tervek szerint nagy mennyiségű oltóanyag érkezik.

A 2,8 milliós balti országban mostanáig a felnőtt lakosság 35 százaléka kapta meg a vírus elleni oltás legalább egyik adagját, összhangban az európai uniós átlaggal.

Litvánia - amely március közepén függesztette fel az AstraZeneca-vakcina használatát, majd az Európai Gyógyszerügynökség ezzel kapcsolatos állásfoglalása után tért vissza a használatához - egy hónapja jelezte, örömmel venné, ha részesülhetne a Dánia által visszautasított AstraZeneca-oltóanyagok egy részéből.

Az EMA április végén közölte, hogy az eddigi vizsgálatok szerint a rendkívül ritkán előforduló vérrögképződéses esetek ellenére az AstraZeneca vakcinájának előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait. (MTI)