Vegyi háborúval gyűrnék le Ausztráliában az egérinváziót

ÁLLAT
2021 május 14., 20:13

Ausztrália Új-Dél-Wales államában elszabadult a pokol, több millió egér formájában. Az ország legnépesebb államában ugyanis egérinvázió van, ami nagyjából egy bibliai csapásra hasonlít, a földeket, a mezőgazdasági raktárakat, utakat, házakat is ellepték az egerek, akik felzabálnak, tönkretesznek és összeszarnak mindent. A neten több horrorvideó is terjed arról, ahogy felemelt szalmabálák alól hangya módjára szalad ki több száz egér, vagy ahogy konkrétan az égből potyognak, miután bemásztak a gabonasilóba.

Az egészapokalipszis Új-Dél-Wales kormánya szerint közegészségügyi és gazdasági válsággal fenyeget, ezért az állam vezetése azt tervezi, hogy minden eddiginél durvább fegyverhez nyúl: komolyabb készleteket vásárol a világ legerősebb egérölő mérgéből, egy Bromadiolone nevű szerből. Adam Marshall, az állam agrárminisztere szerint ez a világon kapható legerősebb rágcsálóirtó méreg, ami 24 órán belül megoldaná az egérproblémát.

Viszont, pont azért, mert ez egy ennyire durva vegyszer, jelen pillanatban tilos használni Ausztráliában, ezért az állami kormányzatnak külön engedélyt kell kérnie a szövetségi hatóságoktól, hogy bevethesse a csodafegyvert. Hogy megkapja-e, az kérdés, ugyanis bár nyilván a szupererős méreg kinyírná az egereket, viszont velük együtt a helyi állatvilág nagy részét is, kisebb ökológiai katasztrófát okozva ezzel. Amely állatokat nem a méreg ölné meg közvetlenül, azok abba halhatnak bele, hogy megeszik a méregtől elpusztult rágcsálókat, így a vegyi támadás gyorsan végig szaladna a táplálékláncon. (Bloomberg, Guardian)