Olaszországban is látni, mennyire hatékony az oltás a vírus elleni védekezésben

járvány
2021 május 16., 05:49

Szombaton tették közzé Olaszországban azokat az adatokat, melyekből azt látni, hogy öt héttel az első dózisok beadása utána minden korcsoportban 80 százalékkal csökkent a koronavírusos fertőzöttek száma az országban, írja a Reuters.

Oltás egy olasz oltóponton május 11-én
photo_camera Oltás egy olasz oltóponton Fotó: Eliano Imperato/Controluce via AFP

Ez lett az első kutatás, ami egy EU-s országban mérte fel az oltási program hatékonyságát. Olaszországban 13,7 millió ember kapott már legalább egy dózist a vakcinából, az országban a BionTech-Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca vakcinájával oltanak.

A kutatás a 2020 december 27-e és 2021 május 3-a közötti időszakról szól, és azt látni belőle, hogy már két héttel az első oltás után meredeken esett a fertőzés, a kórházba kerülés és a halálozás esélye is. 35 nappal az első dózis után pedig 80 százalékkal csökkent a fertőzés esélye, 90 százalékos visszaesést mértek a kórházi kezelések terén, és 95 százalékos visszaesést a halálozásokban. Ugyanezt a mintát lehetett látni a férfiak és a nők esetében is, és az életkor sem számított.

Szombat reggelig az olasz társadalom 14 százaléka, 8,3 millió ember kapta már meg mind a két oltását, és mintegy 10 millióan vannak, akik már az elsőt igen, de a másodikat még nem.