Tiltakozik az önkormányzati bérlakásszektor megszűnésével fenyegető fideszes törvényjavaslat ellen a Magyar Önkormányzatok Szövetsége

lakhatás
2021 május 16., 13:52

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége szeretné, ha az országgyűlési képviselők nem támogatnák az önkormányzati bérlakásállomány felszámolását, Böröcz László pedig visszavonná az erre vonatkozó előterjesztését. Az indítvány tárgysorozatba vételéről holnap délelőtt dönt a Magyar Országgyűlés Gazdasági bizottsága.

Kedd éjszaka nyújtotta be azt a törvényjavaslatát a fideszes Böröcz László, ami alapjaiban alakítaná át a magyarországi lakáspiacot: a jogszabálytervezet értelmében a bérlők (akkor is, ha csak tavaly év vége óta élnek ott) a piaci ár töredékéért vásárolhatnák meg az önkormányzati tulajdonú lakásokat. Ha a törvény átmegy a parlamenten, akkor a 90-es évek eleje óta nem látott lakásprivatizációs hullám indulhat meg Magyarországon, az önkormányzati bérlakásszektor pedig megszűnhet.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének közleménye szerint „Magyarországon az elmúlt évtizedben lakhatási válság alakult ki, melynek felszámolására eddig nem született kormányzati program, ám – a Magyar Önkormányzatok Szövetsége álláspontja szerint - a problémák enyhítéséért a kormány és az önkormányzatok közös cselekvéssel már rövid távon sokat tehetnének.

A megfelelő körültekintés, előkészítés, egyeztetés nélkül most benyújtott törvényjavaslat azonban nemhogy nem segíti a lakhatási válság felszámolását, hanem ellenkezőleg, elmélyíti azt, sőt újabb problémákat állít elő.”

A MÖSZ szerint nem valószínű, „hogy a kormánypárti képviselő tisztában volt azzal, hogy törvényjavaslatával több mint 1000 milliárd forint értékű önkormányzati bérlakás állomány felszámolására tesz javaslatot, ami rendkívül jelentős közvagyonvesztéssel is együtt jár”.

A szövetség felhívja a figyelmet arra, hogy a jogszabály előkészítőjének előzetes hatásvizsgálat elvégzésével kell felmérnie a javaslata várható következményeit, a szóban forgó törvényjavaslat esetében viszont „ilyen vizsgálatokra nyilvánvalóan nem került sor”.

„Alapvető alkotmányossági kérdéseket vet fel az 1000 milliárdot meghaladó vagyonállományuk kiárusítására kötelezni az önkormányzatokat. A lakáspiaci viszonyokba történő durva beavatkozás, mely nem veszi számba a társadalmi, szociális és gazdasági következményeket, az nem egyszerűen „marhaság” (ahogy egy kormánypárti polgármester foglamazott), hanem felelőtlen és bűnös lépés. Bűnös lépés mindazokkal szemben, akik a lakhatási krízis áldozatai, és egy újabb jogcsorbító lépés, amellyel sérül az önkormányzatiság. Közéjük nemcsak a legszegényebb családok tartoznak, hanem a közszférában - pl. köznevelésben, egészségügyben, szociális és rendészeti ágazatban - dolgozók és a komolyabb családi támogatással nem rendelkező fiatalok is, akik ezek után egyáltalán nem juthatnak megfizethető lakáshoz. Emellett a jövőbeni lakásépítési programokat is ellehetetleníti a kötelező privatizáció, hiszen megbünteti a segíteni szándékozó önkormányzatokat, mozgásterüket végletesen beszűkíti és tartós jogbizonytalanságot teremt.”

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége kezdeményezi, hogy a kormány illetékes képviselői és az Önkormányzatok Nemzeti Egyeztető Tanácsa soron kívül tűzze napirendre a hazai lakhatási válság megoldásának érdekében a nemzeti önkormányzati bérlakásprogram ügyét. Ennek finanszírozásához a szövetség szerint EU-s források igénybevételét is meg kell fontolni.