A francia Sanofi és a brit GSK vakcinája is hatásosnak tűnik

járvány
2021 május 17., 15:22

A francia Sanofi és a brit székhelyű GSK (GlaxoSmithKline) gyógyszeripari óriáscégek bejelentették, hogy a koronavírus elleni vakcinájuk a 722 önkéntessel elvégzett, második fázisú klinikai tesztek alapján hatásosnak tűnik, „erős semlegesítő antitestválaszokat váltott ki” – írta meg az AFP.

Az önkéntesek 18 és 95 év közöttiek voltak, két dózissal oltották őket. A tesztek szerint már az első dózis nagyon hatékony volt azok körében, akik már átestek a Covid-19-en. A harmadik fázist már 35 ezer felnőtt beoltásával végzik majd pár hét múlva. A vuhani vírusra és a dél-afrikai mutánsra is tesztelik.

A 2020 végi vizsgálatok még azt mutatták ki, hogy a két cég vakcinája alacsony immunválaszt váltott ki az idősebbekben, ezért csak 2021 végére ígértek hatékony vakcinát. Franciaország az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyetlen olyan állandó tagja, ami még nem gyárt saját vakcinát. Most úgy számolnak, hogy az év utolsó három hónapjában kaphatja meg a szükséges engedélyeket a vakcina.

A Pfizer-BioNtech vakcinája hűtőben.
photo_camera A Pfizer-BioNtech vakcinája hűtőben. Fotó: Fred Tanneau/AFP

Az Európai Bizottság korábban 300 millió adag vakcinára szerződött a Sanofi–GSK-val. A Sanofi egyébként az amerikai Translate Bióval is fejleszt vakcinát mRNS-technológiával, akárcsak a Pfizer–BioNTech és a Moderna. (France24)