Meghalt Szeremley Huba

belföld
2021 május 17., 04:26

81 éves korában meghalt Szeremley Huba borász, aki sokáig rajta volt a leggazdagabb magyar listákon, vagyonát húszmilliárd forintra becsülték. Az utóbbi években elszegényedett, miután 2015-ben nyomozás indult ellene, majd nem sokkal később birtokainak jelentős részét el kellett árvereznie.

Szeremley Huba badacsonyi borász 2005-ben.
photo_camera Szeremley Huba badacsonyi borász 2005-ben. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI Rt. Fotószerkesztőség

2002-ben a Heti Válaszban jelent meg egy portré róla. Ebből kiderül, hogy 1967-ben orvostanhallgatóként kalandos úton, egy kisrepülővel hagyta el az országot és disszidált Bécsbe. Afrikában több helyen és Iránban is különböző vállalkozásokba fogott. 1993-ban tért vissza Magyarországra. A Badacsonyban 140 hektáros birtokon termelt bort, és húszmilliárdos vagyonával felkerült a leggazdagabb magyarok listájára.

2015-ben jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt folyt büntetőeljárás a borász és társa ellen. Utóbbit őrizetbe is vették, Szeremleynek lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el. Egy évvel később a piti csalással gyanúsított egykori milliárdos ellen végrehajtást indított a Raiffeisen bank, a 25 millió forintos adóssága miatt el kell adnia badacsonytördemici házát és szomszédos szőlőit.

A Blikk tavalyi cikke szerint egy badacsonytördemici házban élt az utóbbi időkben Szeremley, akinek négy agyvérzése is volt, és még 80 évesen is tíz éves börtönbüntetés fenyegette.

(via Mandiner)