Döntött a kormány, meg lehet tartani a ballagásokat és a pótérettségit

járvány
2021 május 18., 05:49

Igaz, hogy a szokottnál később, de mégis meg lehet tartani a ballagásokat május 25-e után. A Magyar Közlönyben megjelent, keddtől hatályos kormányrendelet szerint ugyanis az iskolák bizonyos feltételek mellett felmentést kapnak a rendezvényszervezés tilalma alól - írja a 24.hu.

A ballagáson a meghívottak életkortól, a koronavírus elleni védettségtől függetlenül részt vehetnek. Annyi a megkötés, hogy ők az iskola zárt részeiben nem tartózkodhatnak. Az iskola igazgatója dönthet arról, hogy egy ballagó hány embert hívhat meg a szabadtéri ünnepségre. A meghívottak és a rendezvény résztvevői számára kötelező a maszkviselés. A 6. életévet be nem töltött kiskorúaknak, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élőknek, illetve a ballagóknak és a ballagás fellépőinek nem kell maszkot viselniük.

Ballagás a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban 2019. május 3-án.
photo_camera Ballagás a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban 2019. május 3-án. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Emellett a kormány arról is döntött, hogy az idén érettségiző középiskolás diákoknak szóbeli pótlóvizsgát kell szervezni, ha az írásbeli vizsgán vagy a gyakorlati vizsgán nekik fel nem róható okból távol maradtak. Az ehhez szükséges engedélyt az intézmény igazgatójánál kell kérelmeznie a végzős diáknak, és legkésőbb május 28-án 16 óráig elektronikus úton el kell küldeni a fel nem róható ok igazolására szolgáló dokumentumokat.

Az igazgató a döntéséről legkésőbb június 1-jéig elektronikus úton értesíti a vizsgázót, valamint – ha emelt szintű szóbeli vizsgát engedélyezett – a vizsga megszervezéséért felelős kormányhivatalt. A módosítás érinti a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló rendeletet is, mert „a szóbeli vizsga eredményéből érettségi pont számítható”.