Szlávik: Az emberek 8-10 százaléka csak az első oltást veszi fel

járvány
2021 május 18., 17:30

Nemcsak az influenzaszezon maradt el idén, hanem sokkal kevesebb a tüdőgyulladás is az általános maszkhasználat miatt, mondta az Inforádiónak adott interjúban a Dél-pesti Centrum Kórház infektológiai osztályának vezetője. Szlávik János szerint

"mostanában egészen biztos, hogy lehet majd könnyíteni. A következő szám az ötmillió beoltott, ez már egy igen-igen magas szám. Nyilvánvalóan ötmilliónál sem lehet még mindent elengedni, de az ötmillió beoltott és a rendkívül alacsony napi esetszám miatt biztos, hogy lehet majd újabb könnyítéseket tenni."

Hogy pontosan miket, arról nem beszélt, de úgy látja, hogy "nemsokára már olyan rendezvényeket is meg lehet tartani, amelyek kültéren vannak." Arra a kérdésre, hogy a hőség, illetve a megnövekedett ultraibolya-sugárzás milyen hatással van a vírusra, úgy reagált, hogy

"nem bízhatunk abban, hogy önmagában az időjárás megakadályozza azt, hogy nyáron ránk törjön egy negyedik hullám, akár egy másik mutánssal."

Egy esetleges negyedik hullámot az oltatlanok magas száma indíthat el.

"Minden országban látszik, hogy körülbelül 8-10 százaléka az embereknek csak az első oltást veszi fel. Az a baj, hogy bármennyire is jól hangzik az, hogy az első oltást követő három héttel már 70-80 százalékos védettség van, ez rendkívül gyorsan csökkenni fog. Ha nem lesz második oltás, akkor nem lesz meg a magas védettsége, igenis megfertőződhet, mert nem úgy védett, mint az, aki kettőt kapott"

- mondta Szlávik.