Magyar állami cégé lett a zsibói Wesselényi-kastély

külföld
2021 május 19., 13:59

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. portfóliójába tartozó Manevi Zrt. tulajdonába került a zsibói Wesselényi-kastély. A romániai kastély jelenlegi tulajdonosát jelző, szerdán kiállított telekkönyvi kivonatot a kastélyt eladó örökös juttatta el az MTI-nek.

Megvették, de egyből eladták

Janicskó András, a kastély örököse az MTI-nek azt mondta: a kolozsvári Micro Vision Consult Kft. üzleti tanácsadó cég (ami április 20-án tőle vásárolta meg a műemléképületet) azonnal túl is adott a kastélyon, amit igazol a friss telekkönyvi kivonat.

A Manevi Zrt. korábban Szatmár megyében vett meg két történelmi jelentőségű műemléképületet: a Szatmárnémeti központjában álló egykori Pannónia szállót és azt a nagykárolyi épületet, amiből 2014-ben költözött ki a város polgármesteri hivatala.

A megyei önkormányzat megvette volna

A zsibói Wesselényi-kastélyt közel egy évtizede árulja az örökös, mivel képtelen előteremteni a kastély felújításához és működtetéséhez szükséges összegeket. A kastélyra a bukaresti Artmark Historical Estate Kft. kereste a vásárlókat, folyamatosan csökkentve az árat, ami végül 800 ezer eurónál (288 millió forint) állapodott meg.

A romániai törvények elővásárlási jogot biztosítottak a román államot megtestesítő intézményeknek: a Kulturális Minisztériumnak, a Szilágy Megyei Tanácsnak és a Zsibói Polgármesteri Hivatalnak. Miután a kulturális tárca márciusban lemondott az elővásárlási jogáról, a Szilágy megyei önkormányzat jelezte, hogy megvásárolná az épületet. A tanács április 28-i ülésén határozott az adásvételi tárgyalások elkezdéséről, tárgyalóbizottságot nevezett ki, és pénzt is elkülönített a költségvetésében az üzletre. Csak később szembesült azzal, hogy a történelmi jelentőségű ingatlan már egy bő héttel korábban gazdát cserélt.

Kifutottak volna a határidőből?

Janicskó András az MTI-nek azt mondta, a megyei önkormányzat kifutott a törvényes határidőből az elővásárlási jog érvényesítésével. De Szilágyi Róbert, a megyei önkormányzat RMDSZ-es alelnöke, a megyei tárgyalóbizottság vezetője a maszol.ro-nak azt mondta: a törvényes határidőn belül jelezték vásárlási szándékukat, ezért bírósághoz fordulnak az elővásárlási joguk érvényesítéséért.

Janicskó szerint a kulturális minisztérium március 12-én jelezte, hogy lemond az elővásárlási jogáról, és a tárca feladata volt értesíteni a megyei és a városi önkormányzatot, amiknek 15 napjuk volt arra, hogy éljenek e joggal. Bár március 29-én a megyei önkormányzat elnöke jelezte az elővásárlási szándékát, de az ügyvédei szerint a 15 napos határidő alatt az önkormányzatnak határozatot kellett volna hoznia a vásárlási szándék kinyilvánításáról.

A cégbíróság adatai szerint a kastélyt megvevő Micro Vision Consult Kft.-t 2020 januárjában jegyezték be, üzleti tanácsadással foglalkozik, egy alkalmazottja van, egy kolozsvári tömbházlakásba van bejegyezve, és a tavalyi árbevétele 108 349 lej volt – írja a maszol.ro.

1796-os kastély 2200 m2 hasznos területtel

A barokk és klasszicista stílus ötvözésével 1779 és 1796 között felépített, kétszintes kastély 2200 m2 hasznos területtel rendelkezik. A 10 hektáros kastélykertből 1,3 hektárt szolgáltattak vissza az örökösnek, a fennmaradó részen botanikus kert működik.

photo_camera Fotó: Justmedia/Wikipedia

A kastély államosítás előtti utolsó tulajdonosa Teleki Artúrné Wesselényi Ilona volt. Az ő leszármazottja, a Szilágysomlyón élő Janicskó (született Teleki) Éva 17 éven át pereskedett az örökség visszaszerzéséért. 1997-ben az állam az épületért csekély összegű kártérítést fizetett, amit a család visszafizetett az államnak, amikor a törvények módosítása után a természetbeni visszaszolgáltatásra is lehetőség nyílott. A restitúcióról végül 2012 tavaszán hozott jogerős ítéletet a bíróság.

A zsibói Wesselényi-kastély az államosítás után iskolaként, majd pionírok (úttörők) házaként működött. Az 1989-es romániai rendszerváltás után is a gyerekeknek szabadidős foglalkozásokat szervező intézmény, illetve a kastélyparkban kialakított botanikus kert irodái működtek benne. (MTI, Maszol)