Karikó Katalin: Az olyan embernek nincs tudományos ismerete, aki elhitte, hogy az RNS beépül a DNS-be

járvány
2021 május 20., 17:35

„A különböző social médiákban kérnek mindenféle tanácsot, hogy magyarázzam el és tudományosan mondjak arról véleményt, hogy miért nem épül be az RNS a DNS-be. Ez a legnagyobb aggodalmuk, hogy hosszú távon ez nagy probléma lesz, megváltozik a génjük, és beléjük épül a vakcina. De ha valaki ezt elhiszi, én hiába mondom tudományosan, hogy miért nem történik ez meg, az ilyen embernek nincsen tudományos ismerete, ha már egyszer elhitte, hogy az RNS beépül a kromoszómájába” - nyilatkozta az RTL-nek Karikó Katalin, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, amikor egy szegedi gimnáziumban járt.

Karikó azt is elmondta, hogy ha ez így lenne, akkor már több mérföld hosszú lenne a DNS-láncunk. Arról is beszélt, hogy vannak olyanok is, akik azt állítják, hogy az RNS vakcina újraprogramozza az egész immunrendszert. Azok, akik ebben hisznek, általában egy német-holland kutatók által készített tanulmányra hivatkoznak, de Karikó utánanézett, hogy valójában egyetlen személyről van szó, aki már a kanyarójárvány idején is arról beszélt, hogy az RNS-alapú vakcinák újraprogramozzák az immunrendszert.

Karikó szerint az ilyen tévhitek miatt az a feladatuk, hogy egyszerűbb nyelvezetet használjanak, hogy ezen emberek számára is érthető legyen. Azt is hozzátette, hogy 40-50 évvel ezelőtt még senki nem kételkedett az oltásokban, és nem volt kérdés, hogy beadatják-e.