24 holttest került elő egy salvadori exrendőr kertjéből

bűnügy
2021 május 21., 15:09

Legalább 24 ember, a gyanú szerint javarészt nő vagy lány maradványai kerültek elő egy volt salvadori rendőr kertjéből, ahol a nyomozók szerint még akár 16 további áldozat maradványai lehetnek. A hatóságok szerint az összes áldozat exhumálása még egy hónapig is eltarthat.

Bűnügyi helyszínelők dolgoznak Hugo Ernesto Osorio Chávez exrendőr házának kertjében, ahonnan eddig 24 holttest került elő.
photo_camera Bűnügyi helyszínelők dolgoznak Hugo Ernesto Osorio Chávez exrendőr házának kertjében, ahonnan eddig 24 holttest került elő. Fotó: MARVIN RECINOS/AFP

A rendőrség szerint egy titkos gyilkos csoportot leplezhettek le, mely tíz éven át öldökölhetett. El Salvadorban Latin-Amerikán belül kiemelkedően sok nőt ölnek meg csupán a neme miatt.

Az exrendőrt, az 51 éves Hugo Ernesto Osorio Chávezt májusban vették őrizetbe Chalchuapában egy 57 éves nő és 26 éves lánya meggyilkolásának gyanújával. Chávez, akivel szemben korábban szexuális bűncselekmények miatt már nyomoztak, beismerte a kettős gyilkosságot.

Az már csak a Chalchuapától 78 kilométerre, a fővárostól, San Salvadortól északra fekvő otthona átkutatásakor derült ki, hogy sokkal több áldozata is lehetett. A helyszínelők hét sírgödröt találtak, benne legalább 24 áldozat maradványaival, akik közül volt, akit már vagy két éve áshatott el. Az áldozatok között gyereklányok is vannak, az ügyészek szerint a legfiatalabbak kettő, hét, illetve kilenc évesek lehettek.

A hatóságok ez alapján azt gyanítják, hogy Chávez nem egyedül, hanem egy gyilkos csoport tajgaként gyilkolászhatott, akár már tíz éve. Az ügyben még legalább tíz embert gyanúsítanak, köztük volt rendőröket, katonákat és embercsempészeket. Mauricio Arriaza Chicas, a salvadori országos rendőrfőkapitány szerint Chávez azt vallotta, hogy áldozatait a közösségi médiában találta, és "az amerikai álom ígéretével" csalta őket tőrbe. (Via BBC)