Benjamin Netanjahu nagyon elégedett a 11 napos háború eredményeivel

külföld
2021 május 21., 14:24

Benjamin Netanjahu szerint a péntek hajnalban tűzszünettel lezárt 11 napos izraeli-palesztin háború, vagyis a "Falak őre hadművelet" elérte célját, "kemény" csapást mért a Gázai övezetet uraló palesztin terrorszervezetre, a Hamászra. "Ma még nem mindent ismer a nagyközönség, sőt, a Hamász sem, de idővel nyilvánvalóvá válnak majd az eredmények" - mondta az izraeli hadsereg, az IDF főhadiszálásán mondott, tévében is közvetített beszédében, amiben köszönetet mondott Izrael népének a "kitartásért".

Benjamin Netanjahu az Izraelbe delegált nagyköveteknek mutogatja, milyen remek hatást ért el a célpontokon az izraeli légierő.
photo_camera Benjamin Netanjahu az Izraelbe delegált nagyköveteknek mutogatja, milyen remek hatást ért el a célpontokon az izraeli légierő. Fotó: SEBASTIAN SCHEINER/AFP

Netanjahu állítása szerint a műveletben "maximális veszteségeket okoztunk, miközben minimalizáltuk az izraeli veszteségeket". Mint mondta, "elképzelhetetlen" csapást mértek a Hamászra, elpusztítva gázai alagúthálózatát, amely szerinte "halálcsapdává" vált.

"A 11 napos légicsapások megváltoztatták a játékszabályokat, megváltoztattuk az egyenletet" - mondta, bár azt nem fejtette ki, hogy miben és mennyiben volt más a mostani 11 napos háború a korábbi hasonló összecsapásoknál. Izrael és a Hamász között viszonylag gyakoriak az ilyen összetűzések, melyek forgatókönyve is közel azonos. Lényegében annyiról van szó, hogy miközben a Hamász ellövöldözi rakétakészletét, az izraeli légierő csapásokat mér a terroristák infrastruktúrájára és vezetésére. Ilyen volt a 2012-es háború a Hamász és Izrael között, és így indult a 2014-es háború is, melyben végül Izraelnek szárazföldi műveleteket is végre kellett hajtania a Gázai övezetben.

Az, hogy a mostani tűzszünet mennyire lesz tartós, még kérdés. A korábbi, hasonló háborúkban az első tűzszünetek általában csak rövid ideig tartottak. Netanjahu most arról beszélt, hogy Izrael nem fogja eltűrni a rakéták "csöpögtetését" sem, vagyis erővel fog felelni minden rakétatámadásra. "Nem az lesz, ami eddig volt. A Hamászban már tudják, mekkora pusztítást okoztak maguknak" - mondta. (Via MTI)

Kiemelt videóink