Izraelben megkötötték a tűzszünetet

külföld
2021 május 21., 04:45

Izrael és a palesztin övezetet uraló iszlamista Hamász péntek hajnali 2 órától beszünteti a harci cselekményeket a Gázai övezet határán, közölte a palesztin frakció egyik tisztségviselője. Az izraeli biztonsági kabinet egyhangúlag megszavazta az Egyiptom által javasolt „kölcsönös és feltétel nélküli” gázai tűzszünetet. Egy Hamász-tisztviselő a Reutersnek azt mondta, hogy a tűzszünet „kölcsönös és egyidejű” lesz.

photo_camera Palesztinok ünnepelnek az utcán a tűzszünet bejelentése után Ramallahban Fotó: ISSAM RIMAWI/Anadolu Agency via AFP

A bejelentések utáni percekben, a tűzszünetig tartó visszaszámlálás idején a felek viszont ismét lőtték egymás állásait, a Reuters riportere pedig izraeli légicsapás robaját hallotta a Gázai övezetben.

Joe Biden amerikai elnök szerdán sürgette az izraeli miniszterelnököt, hogy törekedjen a feszültség csökkentésére, Egyiptom, Katar és az ENSZ pedig a szemben álló felek közötti közvetítésre vállalkozott. Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök két biztonsági küldöttséget irányított Izraelbe és a palesztin területekre, hogy a tűzszünet betartásán dolgozzon.

Az egyiptomi közvetítők megpróbálnak egyezségre jutni a Hamásszal, de az izraeli miniszterek szerint végül nem születik majd megállapodás, mert sem a Hamász nem fogja teljesíteni az izraeli feltételeket - a Hamász erősödésének megakadályozását és a fogolycsere egyezményt -, sem Izrael nem szándékozik megadni a Hamász követeléseit Jeruzsálemben az Al-Aksza mecset és a Sejk Dzsarra lakónegyed kérdéseiben.

A Hamász és a vele szövetséges erők rakétatámadásai csütörtökön egy nyolcórás szünet után újraindultak, miután Izrael is folytatta a megtorlásokat. Biztonsági szakértők szerint a Hamász súlyos csapásokat szenvedett el, az izraeli hadsereg ellentámadása hatékony volt, a hadművelet pedig elrettentő hatással bírt az Izrael elleni esetleges jövendő támadásokkal szemben. Benny Ganz izraeli védelmi miniszter a Twitteren azt írta, a gázai offenzíva „példátlan katonai előnyöket” teremtett.

A harcok május 10-i kezdete óta a gázai egészségügyi tisztviselők szerint 232 palesztin, köztük 65 gyerek halt meg és több mint 1900-an megsebesültek meg az izraeli bombatámadásokban. A hatóságok Izraelben 12 halálos áldozatról számoltak be, és arról, hogy több száz embert kezelnek sérülésekkel a rakétatámadások miatt. (MTI)