Kamatemelés-sorozatra számítanak a nagy elemzőcégek az MNB alelnökének hétfői beszéde után

gazdaság
2021 május 21., 16:30

Fordulatként értelmezték Virág Barnabás MNB-alenök hétfői nyilatkozatát a nagy londoni elemzőcégek, írja a Portfolio. Mint írják, a Morgan Stanley és a Societé Generale elemzői is átírták kamatelőrejelzéseiket, mindkét cég arra számít, hogy az MNB júniustól kamatemelési sorozatba kezd.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke
photo_camera Virág Barnabás, az MNB alelnöke Fotó: PHILIP/jphilip@mail.bme.hu

A Societé Generale elemzése szerint a gyors gazdasági növekedés miatti inflációs kockázatok hatására jövő év végére akár 2,25 százalék is lehet az alapkamat, így a forint 335-ös árfolyamra erősödhet az euróval szemben.

A Morgan Stanley elemzése szerint azzal, hogy az infláció egész évben a 3 százalékos cél felett maradhat, elfogyott az MNB mozgástere. Legfrissebb előrejelzésük szerint júniusban és júliusban is 15-15 bázisponttal emelkedhet az alapkamat, amely így a nyár végére visszatér a járvány előtti 0,9 százalékos rátához.

A Morgan Stanley elemzője, Gerogi Deyanov külön kiemelte, hogy mivel az MNB 2011 óta nem hajtott végre kamatemelési ciklust, egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen intenzitással vezényli majd azt le. Szerinte érdemes több forgatókönyvvel számolni. Elképzelhetőnek tartja például, hogy 15-15 bázispontos emelések helyett az MNB alkalmanként 25 bázisponttal emeli a kamatot, de akár azt is, hogy az MNB valójában csak sugallja a kamatemelési ciklust, hogy ellensúlyozza a strukturálisan romló országkockázati megítélést. Vagy akár azt is, hogy egyelőre csak júniusban emelik meg az alapkamatot.

Marek Drimal, a Societé Generale elemzője viszont inkább agresszív kamatemelési ciklusra számít, vagyis arra, hogy a júniusi 15 bázispontos kamatemelést szeptemberben és decemberben 25 bázispontos emelés követi majd, 2022-ben pedig összesen 100 bázisponttal emelik majd az alapkamatot. Ez pedig hosszabb távon a forint erősödéséhez is vezethet, már csak azért is, mert jelentősen nő majd a kamatkülönbség a forinteszközök javára az euróeszközökhöz képest.