Már csak a magyarok 15,5 százaléka utasítja el mereven a védőoltást

járvány
2021 május 21., 13:29

A magyar népesség kétharmada már vagy megkapta legalább az első adag védőoltását, vagy tervezi beoltatni magát, derült ki a KSH legfrissebb felméréséből. A Statisztikai Hivatal 2020. november 30. óta heti rendszerességgel méri fel a magyar felnőtt népesség oltási hajlandóságát. Legfrissebb, május 10-16. között végzett felmérésük alapján a felnőtt népesség 80,5 százaléka legalább talán beoltatná magát, ha eddig még nem tette meg.

A védőoltást elutasítók aránya immár csupán 15,5 százalék, a felmérésben megkérdezettek 4 százaléka nem tudott vagy nem kívánt válaszolni a kérdésre.

Az előző, május 3-9. közötti méréshez képest nőtt a biztosan oltakozók aránya, miközben a talán oltakozóké és a védőoltást elutasítóké is csökkent. A mérések fél évvel ezelőtti kezdete óta jelenleg a legmagasabb az oltakozni legalább talán akarók aránya a teljes népességben.

link Forrás

A felmérés szerint leginkább a felsőfokú végzettségűek és a 65-74 évesek kívánnak oltakozni, körükben azok aránya, akik tervezik, vagy már meg is kapták legalább az első dózist, meghaladja a 85 százalékot. A legkevésbé a 15-29 évesek, illetve a legfeljebb alapfokú végzettségűek válaszolták azt, hogy tervezik, vagy már meg is kapták a védőoltást. A harminc éven aluliak között 43,4 százalék, a legfeljebb alapfokú végzettségűek között 51,3 százalék az így válaszolók aránya.

Érdekes, hogy a nem szerinti megoszlásban több nő mondta, mint férfi, hogy tervezi beoltatni magát, vagy már be is oltatta, de ugyanígy magasabb a nők körében az oltást határozottan elutasítók aránya is. (Via KSH)