Bolsonaro egyáltalán nem akart koronavírus elleni vakcinákat venni

külföld
2021 május 22., 07:30

Jair Bolsonaro brazil elnök soha nem akart koronavírus elleni védőoltást vásárolni, mert arra számított, hogy kialakult természetes védettség a vírus ellen - mondta pénteken a felsőháznak a kormány válságkezeléssel kapcsolatos vizsgálatát vezető szenátor. Renan Calheiros egy interjúban azt mondta, hogy azt még túl korai lenne megmondani, hogy Bolsonaro elkövetett-e bármilyen bűncselekményt a közegészségügyi válság kezelése során.

"Az elnök először tagadta a betegséget, influenzának nevezte, majd érvelt a járványkorlátozás és a vesztegzár bevezetése ellen. Aztán leszólta a szájmaszkok használatát és bátorította a tömegeket a gyülekezésre" - mondta Calheiros. "Ezért nem akart soha vakcinát". Bolsonaro a szenátor szerint éppen ezért lassan költötte el a kongresszus által korábban, a világjárvány idején kapott dollármilliárdokat, hogy a tengerentúlról vásároljon vakcinákat.

Bolsonaro egyik támogatója, az elnököt szuperhősként ábrázoló maszkban
photo_camera Bolsonaro egyik támogatója, az elnököt szuperhősként ábrázoló maszkban Fotó: CARL DE SOUZA/AFP

A nyájimmunitás akkor keletkezik, ha egy adott népesség nagy része védettséget szerez egy betegséggel szemben, néha széles körű fertőzés révén, ezáltal csökkentve az emberről emberre történő terjedés esélyét.

Calheiros veterán politikus és Bolsonaro kritikusa. Jelentése várhatóan arra összpontosít majd, hogy a kormány késlekedett beszerezni a vakcinákat, kitér majd a külföldi gyógyszergyártókkal folytatott elhúzódó tárgyalások részleteire, valamint az Amazonasban elkövetett hibás lépésekre, ahol a vírusfertőzés egy új változata jelent meg.

Bolsonaro és szövetségesei korábban megpróbálták eltávolítani Calheirost az ügyben folytatott vizsgálat éléről, mondván, hogy nem lehet pártatlan, mert a fia Alagoas állam kormányzója, és a vizsgálat az állami programok szövetségi finanszírozására is kiterjedne.

Brazíliában eddig közel 16 millió koronavírusos megbetegedést vettek nyilvántartásba. Mintegy 450 ezren meghaltak, ami az Egyesült Államok után a második legmagasabb halálozási arány a világon. (MTI)