A Ryanair tulajdonosa szerint a belarusz titkosszolgálat négy embere is a leszállásra kényszerített gépen utazott

külföld
2021 május 24., 12:34

A belorusz KGB emberei is azon a gépen utaztak, amit vasárnap kényszerítettek leszállásra Minszkben, erősítette meg a Ryanair vezérigazgatója.

Michael O’Leary szerint a letartóztatott Raman Prataszevics újságírón és barátnőjén kívül még négy utas hagyta el a fedélzetet, később pedig nem folytatta utazását. A négy gépen utazó titkosszolgálati emberen kívül O’Leary szerint a repülőtéren is több KGB-s várta a bombafenyegetés miatt földre kényszerített gépet, írja a Guardian.

photo_camera Fotó: -/AFP

Az Európai Tanács hétfőn kezdődő csúcstalálkozójának napirendjére került a Ryanair gépének kikényszerített fehéroroszországi leszállása és az előállított Raman Prataszevics ellenzéki aktivista és újságíró ügye, közölte hétfőn az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Josep Borrell az Európai Unió nevében kiadott közleményében megengedhetetlennek nevezte, hogy a fehérorosz hatóságok utasítására katonai repülőgép kényszerített leszállásra egy uniós vállalat tulajdonában lévő, két európai uniós főváros között közlekedő és több mint 100 utast szállító polgári repülőgépet. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette:

következményekkel jár a fehérorosz rezsim "felháborító és jogtalan" magatartása.