Nem tehette le esküjét Szamoa első miniszterelnöke, mert elődje kizárta a parlamentből

külföld
2021 május 24., 06:33

Nem jutott be az ország parlamentjébe hétfőn Szamoa új miniszterelnöke, Fiame Naomi Mata'afa, miután a választáson vereséget szenvedett korábbi miniszterelnök nem volt hajlandó elismerni vereségét, és kizárta az új vezetőt az épületből, írja az AFP.

Fiame Naomi Mata'afa
photo_camera Fiame Naomi Mata'afa Fotó: HANDOUT/AFP

Fiame Naomi Mata'afa hétfőn az ország történelmének első női miniszterelnökeként érkezett meg az épülethez, bírák társaságában, akik előtt letette volna miniszterelnöki esküjét. De a bejáratot rendőrök zárták le. Nem véletlenül sokan már puccsnak nevezik a történteket. A helyszínen Mata'afa támogatói is megjelentek, akik békés eszközökkel, többek között énekelve próbálták elérni, hogy támogatott politikusuk bejuthasson az épületbe.

Tuilaepa Sailele Malielegaoi 22 évig vezette az országot, és most nem kívánja átadni a hatalmat. Kihívója a múlt havi választásokon egyfős többséget szerzett a parlamentben. Mata'afa szerint elődje lépése egy puccsal ér fel, és az ország demokráciáját veszélyezteti.

photo_camera Fotó: KENI LESA/AFP

A hétfői parlamenti ülés, melynek a beiktatás és az eskütétel lett volna a programja, végül elmaradt. Az épület jogszolgálati irodájának egyik tagja elnézést is kért az összegyűlt tömegtől, hogy lezárták előttük az üléstermet, de elmondása szerint azt csak Tuimalealiifano Vaaletoa Sualauvi államfő parancsára nyithatná ki.

Sualauvi már szombaton megpróbálta megfúrni az ülés megtartását, de a legfelsőbb bíróság váratlanul összeült már vasárnap, és megsemmisítette az államfő döntését. Az országban hetek óta lehetett tartani attól, hogy nem zajlik majd gond nélkül a hatalom átadása. Új-Zéland miniszterelnöke, Jacinda Ardern korábban már közölte, hogy reméli, végül a higgadt, megfontolt érvek győznek majd. Hasonlóan nyilatkozott az ausztrál külügyminiszter, Marise Payne is, arra kérve minden szamoai pártot, hogy tartsák tiszteletben a jogállami normákat és a demokratikus folyamatokat.