Koronavírus-számok Magyarországon 9/23/2021
Elhunytak + 2 Σ 30 145
Kórházban + 5 Σ 411
Fertőzöttek + 526 Σ 819 547
Tesztek + 14 192 Σ 6 844 088
Oltottak + 3 394 Σ 5 869 259
A legújabb trendek

Kásler kitüntette, majd megölelte Karikó Katalint

május 25., kedd 9:55

„Karikó Katalin kutatásaival beírta nevét az orvostudomány történetébe, így nem volt kérdés, hogy a legmagasabb szakmai díjjal jutalmazzuk munkásságát” – mondta Kásler Miklós kedden, miután Semmelweis Ignác-díjjal tüntette ki Karikó Katalin biokémikust, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiája szabadalmaztatóját.

Karikó Katalin átveszi a Semmelweis Ignác-díjat Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2021. május 25-én Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Kásler párhuzamot vont Semmelweis Ignác és Karikó Katalin életpályája, illetve munkássága között, és azt mondta, „Semmelweis megfigyelt egy jelenséget, egy klinikai tünetegyüttest, azt összevetette a patológiai lelettel, és megszületett a gondolat, ami a kettő között összefüggést fedezett fel, és magyarázattal szolgált”, és „hasonló tudománytörténeti értékű az a gondolat is, amit Karikó Katalin megfogalmazott”.

Az egészségügyért is felelős miniszter azt mondta, ha valóban mérlegeli a Nobel-díjat odaítélő bizottság, hogy ki érdemli meg a Nobel-díjat, „akkor egyet kell, hogy értsen velünk”.

Kásler Miklós megölelte Karikó Katalint, miután átadta neki a díjat Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Karikó úgy fogalmazott, megtiszteltetés, hogy átveheti a díjat, munkáját pedig folytatni fogja, hogy azokra a betegségekre is gyógymódot találjanak, amelyeket eddig a koronavírus-járvány miatt „félretoltak”. Szerinte most, hogy van vakcina a vírus ellen, az emberek felszabadulhatnak, összejöhetnek, és reméli, hogy legközelebb a különböző sport- és irodalmi eseményekről fognak beszélni, nem pedig a vakcináról és róla. (MTI)