A svájci kormány semmit nem tud a bombafenyegetéről, amire hivatkozva Lukasenka eltérített egy repülőt

külföld
2021 május 26., 16:33

A svájci külügyminisztérium szerdán közölte: nem tud semmiféle pokolgépes fenyegetésről, amely indokolhatta volna, hogy Fehéroroszországban Aljakszandr Lukasenka elnök utasítására leszállásra kényszerítsék a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát, amelynek fedélzetén egy fehérorosz ellenzéki aktivista utazott. Ennek megfelelően nem is kommunikáltak a fehérorosz hatóságokkal hasonló ügyben.

Lukasenka szerdán a minszki parlamentben azt mondta: figyelmeztető üzenet érkezett Svájcból arról, hogy a Ryanair ír légitársaság járatának fedélzetén pokolgép van. A fehérorosz államfő arról beszélt, hogy a fenyegető üzenetet megkapta egy időben a minszki, az athéni és a vilniusi repülőtér is.

Vasárnap a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra szólították fel a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. A gépen volt Raman Prataszevics ellenzéki újságíró és aktivista, a Fehéroroszorágban szélsőségesnek nyilvánított Nexta Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit barátnőjével együtt a leszállás után őrizetbe vettek. A leszállás és a repülőgép ellenőrzése után a bombáról szóló információ nem igazolódott. A fehéroroszországi Nyomozó Bizottság büntetőeljárást indított az ügyben.

Közben a fehérorosz KGB szóvivője szerint Prataszevics beismerő vallomást tesz “megnevezve a fehéroroszországi aknamunka szponzorait is”.Ivan Tertelj, a helyi állambiztonsági szolgálat szóvivője a fehérorosz parlamentben beszélt arról, hogy "zajlik a tanúvallomása a Fehéroroszország ellen irányuló aknamunka szponzorairól, a végrehajtás módszereiről, a háttérben álló politikusokról, biztonsági szolgálatokról és szervezetekről.”

photo_camera Raman Prataszevics Fotó: ARTUR WIDAK/NurPhoto via AFP

Tertelj szerint az őrizetbe vett ellenzéki aktivista korábban zsoldosként szolgált a Donyec-medencei konfliktusban ukrán oldalon részt vevő Azov ezredben. Úgy vélekedett, kétségtelen, hogy "Prataszevics személyisége teljes egészében megfelel a délkelet-ukrajnai véres eseményekben részt vevő terrorista és zsoldos fogalmának". Ezek olyan tények, amelyek megjelentek a sajtóban is. A KGB-s arról beszélt, hogy Prataszevics a kelet-ukrajnai válságövezetben szerzett tapasztalatait aktívan hasznosította Fehéroroszország ellen.

Andrij Bileckij, az Azov ukrán önkéntes alakulat alapítója - az orosz sajtóban megjelent információkra reagálva - Kijevben cáfolta, hogy Prataszevics harcolt a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban. A Telegram üzenetküldő portálon keresztül azt közölte, hogy Prataszevics újságíróként járt a kelet-ukrajnai válságövezetben. Megerősítette, hogy a 26 éves aktivista és újságíró több alakulat mellett ott volt, meg is sebesült az Azovi-tenger partján fekvő, dél-donyecki Sirokine településnél, de - mint írta - nem gépkarabéllyal a kezében, hanem újságíróként, "szavakkal küzdött mellettünk".

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök közben meghívta Minszkbe Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnököt."Nyilvánosan szeretném meghívni őket: ha meg akarják vitatni Fehéroroszország problémáit, utazzanak ide. Mindkettejüket méltón fogom fogadni, minden problémát megvitathatunk" - mondta Lukasenka a parlamentben egy, Biden és Putyin júniusi genfi találkozójára vonatkozó kérdésre válaszolva.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn "a nemzetközi jogi normák nyílt megsértésének" és "gyalázatos incidensnek" nevezte Fehéroroszország akcióját, amellyel leszállásra kényszerített egy utasszállító repülőgépet, hogy letartóztasson egy rajta utazó ellenzéki újságírót. "Csak azt nem tudom, hogy Biden - bár Putyin képben van - mit fog Fehéroroszországról mondani (...), valaki adjon neki legalább egy térképet, hogy tudja, hol van Fehéroroszország. Az Egyesült Államok ugyanis egyáltalán nincs tisztában a körülményekkel és a helyzettel" - mondta Lukasenka. (MTI)