A szlovák kormány jóváhagyta az orosz vakcinát, de az egészségügyi miniszter nem oltatná be magát vele

járvány
2021 május 26., 15:55

A szlovákiai egészségügyi minisztériumnak június 7-től lehetővé kell tennie a nem regisztrált Szputnyik V-vel történő oltást Szlovákiában, és az egészségügyi miniszternek ki kell adnia egy kötelező iránymutatást, ami biztosítja, hogy mindenki, akit beoltanak az orosz vakcinával, esetleges mellékhatásnál azonnali orvosi ellátást kap a szakmai tanácsnak megfelelően – írja a Paraméter.

A Szputnyikkal a 18 és 60 év közöttieket oltanának Szlovákiában. A jóváhagyott dokumentum szerint „továbbra is létezik az állampolgárok egy nem elhanyagolható csoportja, amely kitart amellett, hogy csakis a Szputnyik V-t adatná be magának”.

A dokumentum szerint az eredmény bizonyítja, hogy a vakcina kiváltja a szükséges immunválaszt, de a DenníkN azt írja, hogy Vladimír Lengvarský arra a kérdésre, hogy beoltatná-e magát a Szputnyikkal, vagy javasolná-e azt a közeli hozzátartozóinak, nemmel válaszolt. De azt is mondta: nem kételkedik a vakcina biztonságosságában.

Néhány doboz Szputnyik.
photo_camera Fotó: Iliya Pitalev/Sputnik/Sputnik via AFP

Lengvarský korábban azt mondta: az európai megoldás elvének a híve, tehát a vakcina előbb kapja meg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét, de tudja, hogy van egy csoport, ami ezt a védőoltást részesíti előnyben. (Paraméter)