Több mint 100 éve kihaltnak hitt óriásteknőst találtak a Galápagos-szigeten

ÁLLAT
2021 május 26., 08:40

Azt, hogy a Chelonoidis phantasticus fajhoz tartozó felnőtt nőstényre talált rá még 2019 elején egy expedíció, most közölte Gustavo Marique, az ecuadori környezetvédelmi miniszter:

„Újra megerősítjük ezen faj létezését. A Chelonoidis phantasticus, más néven Fernandina-szigeti óriásteknős fajt megtalálták a Galápagoson.”

photo_camera Fotó: RODRIGO BUENDIA/AFP

A Yale Egyetem kutatói a két éve talált nőstény DNS-ét egy olyan hím egyedével hasonlították össze, amit a Kaliforniai Tudományos Akadémia 1906. áprilisi expedíciója gyűjtött be, és amit múzeumban őriznek. A Fernandina szigetén őshonos Chelonoidis phantasticus egyike a Galápagos-szigeteken élő 15 óriásteknősfajnak, amelyből kettő már kihalt.

„A felfedezés kétségtelenül felébreszti ezen fajok talpra állításának reményét, hogy elkerüljük a Magányos George sorsához hasonló esetet” – mondta Danny Rueda, a Galápagosi Nemzeti Park igazgatója. Magányos George, a Chelonoidis abingdonii faj utolsó képviselője 2012-ben pusztult el utódok nélkül, mivel nem volt hajlandó fogságban párosodni nőstényekkel.

Az Ecuadortól 1000 kilométerre található szigetcsoport élővilága egyedülálló, sehol máshol nem látható fajok élnek rajta. A 13 nagyobb és 6 kisebb szigetből, 42 szigetecskéből és csaknem 200 sziklából álló szigetcsoport 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. (MTI)