"Agyonszarta testvéröccsét”: magyar író leplezte le az Arcanum használatának egyik veszélyét

INTERNET
2021 május 27., 07:01

Remek szórakozás a XIX-XX. század magyar sajtójában szavakra keresgélni az Arcanum online archívumában, de mint Bíró-Balogh Tamás író, irodalomtörténész Facebook-posztja is példázza, a dolognak vannak kockázatai a kutatókra nézve.

A napi-, hetilapok és folyóiratok digitalizálásakor használt szövegfelismerő szoftver ugyanis nem tökéletes, így aránylag gyakran félreolvas szavakat.

“Minden nap használom az Arcanumot, de a kereséssel nem árt fokozottan óvatosnak és körültekintőnek lenni. A mai kutatási eredményeket itt foglalom össze" - kezdte Bíró-Balogh, majd így folytatta:

“Az „agyonszar” szó első előfordulása (A Hon, 1870. aug. 28.): „porosz tiszt korában egyik tiszttársát agyonszarta”. További előfordulások: 1893: „háza előtt agyonszarták”, 1895: „agyonszarták az utcán”, 1898: „agyonszarta az arát”."

A tüchtig irodalomkutató kategóriákba rendezte a XX. század magyar sajtójában talált emésztőrendszeri drámákat, úgyis mint

  1. Családban elkövetett vétségek

  2. Munkahelyi vétségek

  3. Csak úgy

Az első kategóriába olyan megtörtént esetek tartoznak, mint az

agyonszarta szeretőjét

agyonszarta a volt menyasszonyát

agyonszarta különváltan élő feleségét

A másodikba olyanok, mint a

féltékenységből agyonszarta a munkástársát

agyonszarta a tanonctársát Szarka Károly

A “csak úgy”-ba pedig például a

meglesték és agyonszarták

De a szerző kedvence - és már az enyém is - a

„véletlenül agyonszarta magát”.

A szövegromlás rajongóinak ezek a kutatási eredmények igen sokat jelentenek.

Felhívás: Úgy tűnik, az Arcanum egyre közelebb van a kitűzött végcélhoz az (elérhető) összes magyar nyelvű lap digitalizálásához. Folyamatos az archiválás, ezzel párhuzamosan a kiadványok felkutatása is zajlik. Azokat az újságokat, évfolyamokat és lapszámokat szeretnék megtalálni, amelyek az adatbázisban hiányosak vagy egyáltalán nem léteznek. Intézmények, kiadók és magánszemélyek is jelentkezhetnek, akik a gyűjteményekért cserébe előfizetést kapnak.
További részletek:
arcanum.com/hu/adt/felhivas/