Iránban négy hónapra betiltották a bitcoinbányászást

külföld
2021 május 27., 12:41

Nem csak Kínában jár rá a rúd a bitcoinbányászatra: Hasszán Rohani iráni elnök szerdán közölte, hogy négy hónapra betiltják az országban a kriptovaluták előállítását, mivel az elnök szerint a rendkívül energiaigényes tevékenység felelős az országban tapasztalt nagyobb áramszünetekért.

Az elmúlt hetekben országszerte komolyabb áramszünetek voltak, a Financial Times cikke szerint volt, ahol naponta több órára elment az áram. Rohani szerint pedig erről a bitcoinbányászok tehetnek, épp ezért ez a tevékenység mostantól tiltott az országban.

Részleges áramszünet Teheránban 2020 januárjában
photo_camera Részleges áramszünet Teheránban 2020 januárjában Fotó: MORTEZA NIKOUBAZL/NurPhoto via AFP

Mint a lap megjegyzi, Irán gazdaságát súlyosan érintette a Donald Trump által bevezetett szankciócsomag, és az elszabaduló infláció miatt sokan a megtakarításaikat kriptovalutákba kezdték átpakolni. Emellett az országban terjedni kezdtek a bányászáshoz használt nagyobb teljesítményű gépparkok is. Az iráni elnök szerint annyira, hogy az elmúlt évben 20 százalékkal nőtt meg az ország energiafogyasztása. Épp ezért utasította a kormányt, hogy lépjenek fel a kriptokereskedés és bányászás ellen.

A Financial Times szerint a kriptobányászás azért is lett népszerű Iránban, mert az országban az áramnak nyomott hatósági ára van. Felmerült az is, hogy a bitcoin hatékony eszköz lehet a szankciók kikerülésére a nemzetközi kereskedelemben, de a lapnak nyilatkozó kereskedők szerint nem ez a helyzet, mivel az amerikai szankciók a kriptokereskedésre is hatnak.

Iránban nemcsak a helyiek, de a külföldi befektetők is bányásznak bitcoint, a feltételezések szerint a legnagyobb szereplő az országban egy kínai vállalkozás, de mellette lengyel, indiai és török cégek is kaptak már engedélyt.

Elemzők amúgy megosztottak abban a kérdésben, hogy tényleg a bitcoin felelős-e az áramkimaradásokért. A bitcoinhoz köthető tevékenységek az ország áramfogyasztásának kevesebb 10 százalékárt felelősek, ezért vannak, akik szerint a súlyos szárazság tehet a hálózat hibáiról. A lap megjegyzi azt is, hogy szintén nem világos, mennyire tudnak majd a hatóságok hatékonyan fellépni a bitcoinbányák ellen: a múlt héten az energiaminisztérium megpróbált bezáratni egy bányát, de ott fegyverekkel várták őket.