Kína és Oroszország legnagyobb európai vezérszurkolójának nevezi a brit Times a Johnsonhoz látogató Orbánt

POLITIKA
2021 május 27., 05:54

Rövid háttércikkben foglalkozik a brit Times Orbán miniszterelnök pénteki londoni látogatásával, illetve annak jelentőségével.

Az írás azzal a felütéssel indul, hogy Boris Johnson miniszterelnök szerint Nagy-Britannia biztonsága és jóléte szempontjából életfontosságú a megbeszélés “Magyarország szélsőjobboldali vezetőjével”, aki a legutóbbi választásokon nyíltan a konzervatívokat támogató lap szerzője szerint “Kína és Oroszország legnagyobb európai vezérszurkolója”.

A cikk ezután felidézi, hogy a látogatásra éppen akkor kerül sor, amikor Nagy-Britannia és az EU vezetői annak a Fehéroroszországnak a megbüntetését fontolgatják, ami azon önkényuralmi vezetésű országok egyike, amelyeket Orbán védeni szokott a nyugati bírálatoktól. Megemlítik, hogy Orbán “Oroszország leghűségesebb szövetségese az EU-ban, aki többször is megvétózta Kína elítélését.” Illetve azt is, hogy az euroszkeptikus magyar miniszterelnököt Brüsszelben a demokrácia, a jogállam és a sajtószabadság aláásása miatt kritizálták.

A Times szerzője szerint a londoni megbeszélés kellemetlenségeket szülhet Johnsonnak, aki júniusban egy G7-csúcstalálkozó házigazdája lesz és vezető szerepet szán országának a legerősebb demokratikus országok szövetségében.

A cikk ezek után azt taglalja, hogy Orbán tavaly a Fehéroroszország elleni szankciók feloldását sürgette az EU-nál, és hogy a magyar miniszterelnök azon kevés európai vezetők egyike, akik továbbra is kapcsolatot tartanak fenn Lukasenkával, “aki Európa utolsó diktátoraként ismert”.