Pálinkás József miniszterelnök lenne

POLITIKA
2021 május 27., 05:09

Az első Orbán-kormány oktatási minisztere, aki később a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is volt, kedden bejelentette, hogy elindul a miniszterelnök-jelöltségért az ellenzéki előválasztáson. Pálinkás József az ATV-nek azt mondta, nem fél különösebben attól, hogy jelöltségével céltáblává válik. A kampányban nem kíván beszállni a harsány hangok közé. Megfontolt embernek tartja magát, aki végigviszi a feladatokat.

Orbán Viktor és Pálinkás József leleplezik a Seuso-kincset
photo_camera Orbán Viktor és Pálinkás József leleplezik a Seuso-kincset Fotó: GERGELY BOTAR/AFP

Pártja, az Új Világ Néppárt (ÚVNP) kedden megtartott közgyűlésén szavazta meg, hogy ő legyen a miniszterelnök-jelöltjük a 2021 őszén megtartandó előválasztáson. AZ ÚVNP jelöltjei egyébként 25-30 helyen indulnak az előválasztáson. Arra kaptak ígéretet, hogy amennyiben az 5 főt eléri a győztes jelöltek száma, önálló frakcióként indulhatnak.

A pragmatikus, polgári, középpártra vágyó választóknak szeretnék bebizonyítani, hogy vannak olyan jelöltjeik, akik képesek kivezetni az országot jelenlegi nehéz helyzetéből.

Rajta kívül eddig Jakab Péter, Fekete-Győr András, Doberv Klára, Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely jelezte, hogy el tudná képzelni magát az ország élén. Az ellenzéki pártok megállapodása szerint a miniszterelnök-jelölt személye kétfordulós választáson dől el, a második fordulóba a legtöbb szavazatot kapott három jelölt jut tovább. Az első fordulót szeptember 18–26. között, a másodikat pedig október 4–10. között rendezik.