Beismerte a Viking Sigyn kapitánya, hogy radar nélkül hajózott, amikor átgázolt a Hableányon

bűnügy
2021 május 28., 04:54

Váratlan fordulatot hozott a Hableány sétahajó katasztrófája miatt zajló büntetőper csütörtöki tárgyalási napja. A Hableányon átgázoló Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya, az ezidáig hallgatásba burkolózó Jurij Csaplinszkij az egyik tanú vallomása után szólásra jelentkezett, és beismerte, hogy a baleset idején nem volt bekapcsolva hajója radarja.

A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végzõ uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát 2019. június 11-én
photo_camera A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végző uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát 2019. június 11-én Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

"Jók voltak a látási viszonyok. Nem volt bekapcsolva a radar. Szabad szemmel vezettem a hajót, meghajózva a híd hatvan méteres pillérközét" - mondta a Magyar Nemzet tudósítása szerint, majd visszaült a helyére.

A lap beszámolója szerint Csaplinszkij nyilatkozatát a sértetti képviselő "egyfajta beismerésnek" tartja. A vádirat szerint ugyanis pont az volt a tragédia oka, hogy Csaplinszkij az ütközés előtt öt percig nem figyelt. Az ukrán hajóskapitány maga is azt állítja, hogy nem látta a hajója előtt jobbra haladó Hableányt. Ugyanakkor a Viking Sigyn utasai által az orrfedélzetről készített felvételeken jól látható a Hableány, ahogy az is hallható, hogy az utasok kétségbeesetten kiabálnak, hogy el fogják gázolni a kisebb hajót.

2019. május 29-én a Viking Sigyn közvetlenül a Margit-híd előtt gázolt át a Hableányon, mely hét másodpercen belül elsüllyedt. A Hableányon 33 dél-koreai turista és kétfős magyar legénység tartózkodott, mindössze hét embert sikerült kimenteni. Egy áldozat holtteste azóta se került elő.