Elsöprő többséggel nyert Bassár el-Aszad a szíriai rezsim ellenőrizte területeken tartott elnökválasztáson

külföld
2021 május 28., 04:26

Negyedik hétéves elnöki mandátumát kezdheti meg a hatalmat 21 éve apja halála után átvevő szíriai diktátor, Bassár el-Aszad, miután a hivatalos tájékoztatás szerint a szavazatok 95,1 százalékát szerezte meg az országnak a rezsim hadseregének ellenőrzése alatt lévő részein tartott ún. elnökválasztáson.

Damaszkusz utcáin ünneplik Aszad elnök "választási" győzelmét.
photo_camera Damaszkusz utcáin ünneplik Aszad elnök "választási" győzelmét. Fotó: LOUAI BESHARA/AFP

A rezsim televíziójának beszámolója szerint Aszad "győzelmét" az ország különböző városaiban "sokan ünnepelték".

A választást, melynek eredményei inkább hasonlítanak az észak-koreai, mint a belarusz választási eredményekre, a szíriai ellenzék, illetve az Egyesült Államok, az EU és Törökország is csalásnak minősítette.

A választást szerdán Szírián belül csak a kormányerők ellenőrizte területeken tartották meg. A polgárháború tíz évvel ezelőtti kirobbanása óta az arab országban ez volt a második elnökválasztás, amelyet az ellenzék és a szíriai kurdok is elutasítottak.

Aszad családja és a kormányon lévő Baasz párt öt évtizede irányítja Szíriát, ahol 2011-ben polgárháború tört ki. A konfliktusba - amely egybehangzó források szerint már több mint 380 ezer halálos áldozattal járt - terrorszervezetek és külföldi hatalmak is beavatkoztak, de az Oroszország és Irán által támogatott Aszad-kormány mostanra az ország nagy része felett visszaszerezte az irányítást. (Via MTI)