Kis trükközéssel emlegethetett Orbán ezernél kevesebb kórházban ápoltat a rádióinterjújában

járvány
2021 május 28., 08:29

"Ezer alá csökkent a covid miatt kórházban ápoltak száma" - írtam a legfrissebb járványadatokat ismertető cikkem címében az Operatív Törzs hivatalos tájékoztatása és Orbán Viktor ma reggeli rádióinterjúja alapján, de mint arra telexes kollégám, Bakró-Nagy Ferenc felhívta a figyelmem, ez valójában csak számszaki trükközés volt a részükről.

A koronavirus.gov.hu oldalon egészen mostanáig ezeket az adatokat úgy adták meg, hogy előbb közölték, hány embert ápolnak kórházban, aztán azt, hogy közülük hányan szorulnak gépi lélegeztetésre. Ma azonban ez az adat így jelent meg beszámolójukban: "999 beteget ápolnak kórházban lélegeztetés nélkül és 121-en vannak lélegeztetőgépen".

Vagyis így jöhetett ki az a valóban jól hangzó adat, hogy már ezernél is kevesebb embert ápolnak kórházban, amit a miniszterelnök ki is emelt a rádióinterjújában, ahol előbb arról beszélt, hogy "[h]osszú idő után először csökkent a lélegeztetés nélkül kórházban lévő Covid-betegeknek a száma ezer alá", amihez aztán hozzátette, hogy "a kórházban ápoltak közül 121-en vannak lélegeztetőgépen." Összesen tehát valójában 1120-an szorulnak kórházi ápolásra.