A Chelsea nyerte a Bajnokok Ligáját

foci
2021 május 29., 23:16
Kovacsics és Jorginho öröme
photo_camera Kovacsics és Jorginho öröme Fotó: JOSE COELHO/AFP

Meglepően élvezetes és nyílt meccsen nyerte meg a Bajnokok Ligája 2020-2021-es szezonjának döntőjét a Chelsea a Manchester City ellen a portói Dragao-stadionban.

A londoni csapat végig nagyon okosan és türelmesen játszott, és végül megérdemelten nyerte meg a meccset. A német Kai Havertz lőtte a mérkőzés egyetlen gólját a 42. percben.

Különleges volt a mérkőzés annyiban, hogy hosszú idő után először szurkolhattak ezrek egy BL-rangadón: a Dragaóba összesen majdnem 15 ezer néző válthatott jegyet.

Szokatlan formációban kezdett a City: Pep Guardiola vezetőedző egyetlen védekező középpályással, a német Gündogannal, és igazi befejező csatár nélkül rakta fel a manchesteri csapatot. Thomas Tuchel három belső védővel, és a Werner-Havertz német támadóduóval kezdett, a bal szélen a villámgyors Mason Mounttal.

Az első félidőbem viszonylag könnyen átszaladtak a csapatok a középpályán, és az első félórában mindkét csapatnak több lehetősége is volt. Főleg Werner jeleskedett a helyzetek kihagyásában, a legnagyobb sansza a 16. percben volt, de gyengén Ederson kezei közé gurított. A túloldalon Rüdiger és Azpilicueta egyszerűen minden centerezésre odaért. Kiegyenlített volt a játék, de a Chelsea élesebbnek tűnt.

Aztán megsérült Thiago Silva, és Christensen jött be a helyére a 40. percben, de ez nem zavarta meg a londoniakat: a 42. percben Mount tökéletes indításával Havertz kilépett, elvitte a labdát Ederson mellett és a kapuba passzolt.

A második félidő a Citynek volt pechesebb, De Bruyne-t ugyanis le kellett cserélni egy ütközés után a 60. percben. Ez érezhetően megütötte Guardiola csapatát, és a Manchester azután sem lett veszélyesebb a kapura, hogy Gabriel Jesus majd Agüero is pályára lépett.

Dominált ugyan a City második félidőben, de a veszélyes helyzetei nem igazán voltak. Olyannyira, hogy a City nem is tudta eltalálni a kaput a második 45 percben. A londoniaknál Jorginho és Kanté átjátszhatatlan volt, a bal szélen Chillwellel nem tudtak mit kezdeni a manchesteriek.

Fodennek volt egy lehetősége néhány perccel a lefújás előtt, a hosszabbításban pedig Mahrez lőtt kevéssel a bal felső fölé, de Mendynek nem kellett hárítania egyszer sem.

A City fennállása során még sosem tudta megnyerni a Bajnokok Ligáját, a Chelsea-nek ez volt a második BL-diadala az emlékezetes 2012-es müncheni győzelem óta.

Manchester City (angol)–Chelsea FC (angol) 0–1 (0–1)

Porto, 14 100 néző. Játékvezető: Mateu Lahoz (spanyol)

Manchester City: Ederson – Walker, Stones, Rúben Dias, Zincsenko – Bernardo Silva (Fernandinho, 64.), Gündogan, Foden – Mahrez, De Bruyne (Gabriel Jesus, 60.), Sterling (Agüero, 77.). Edző: Pep Guardiola

Chelsea: É. Mendy – Azpilicueta, Thiago Silva (A. Christensen, 39.), Rüdiger – R. James, Jorginho, Kanté, Chilwell – Mount (Kovacic, 80.), Havertz – Werner (Pulisic, 66.). Edző: Thomas Tuchel

Kiemelt videóink