Koronavírus-számok Magyarországon 6/29/2022
Elhunytak + 21 Σ 46 647
Kórházban + 36 Σ 233
Fertőzöttek + 3 042 Σ 1 928 125
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak + 420 Σ 6 411 804
A legújabb trendek

Brit-indiai mutánsra bukkantak Vietnamban

2021 május 29., szombat 12:21
A vietnámi légitársaság repülőgépét fertőtlenítik a Noi Bai nemzetközi repülőtéren 2020 márciusában. Fotó: NHAC NGUYEN/AFP

Új koronavírus-variánst fedeztek fel virológusok Vietnamban. A mutáns különlegessége, hogy két korábban már felfedezett variáns, a brit és az indiai covid-mutációk kombinációjaként jött létre. A hírt a délkelet-ázsiai ország egészségügyi minisztere jelentette be szombaton.

Nguyen Thanh Long szerint az új mutáns gyorsan terjed a levegőben, könnyen fertőz és súlyos megbetegedéseket okoz.

Vietnamban, az egészségügyi kormányzat bejelentése szerint, korábban összesen hét különböző variánst mutattak ki, köztük azt a brit és indiai mutációt is, amelyek jellegzetességei egyaránt felfedezhetőek a most felfedezett kombinációban.

A délkelet-ázsiai országban egyébként az elmúlt egy évben sikerült többé-kevésbé kordában tartani a koronavírus-járványt, de most április vége óta hirtelen emelkedni kezdtek a számok. (Igaz, ezek a mutatók még így is messze elmaradnak az európai átlagoktól.)

A Reuters szerint 6713 megbetegedést regisztráltak az országban és 47 haláleset történt, ugyanakkor ezeknek a megbetegedéseknek fele az elmúlt hetekhez köthető, és ez a hirtelen fellendülés Long szerint összefügghet a brit-indiai hibrid felbukkanásával.

A WHO egyelőre nem kommentálta a vietnami kormány bejelentését. Az egészségügyi világszervezet egyébként csak négy covid-variációt azonosított korábban, a brit, az indiai, a dél-afrikai és a brazil variánst. (Reuters)