Vádat emelhetnek Nerbot ellen

bűnügy
2021 május 29., 06:00

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntette miatt vádat emelhetnek egy férfi ellen, aki 2020 szeptemberében támadást kísérelt meg végrehajtani a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról szóló nemzeti konzultációnak otthont adó weboldal ellen - áll a Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztályának közleményében. Azt írják, az elkövető a tömeges kitöltésekhez egy programot készített, aminek a működéséről álnéven videót is feltöltött az egyik videómegosztó portálra. Ebből kiderül, hogy minden bizonnyal a Nerbot néven elhíresült etikus hackerről van szó.

Ő az, aki tavaly szeptember elején egy 25 órás videót töltött fel a youtube-ra, amelyben megmutatja, hogy az általa készített bot automatikusan töltögeti a nemzeti konzultációt. A felvételt Hadházy Ákos osztotta meg, ő úgy számolt, hogy nagyjából tízezer hamis szavazatot kapott így a kormány.

link Forrás

Pár nap múlva jelentkezett a Telexnél Nerbot, aki saját bevallása szerint egy 40 év körüli, budapesti, hobbiból programozni tanuló férfi. Szerinte szó sem volt hackelésről. A konzultáció online felületéről hiányzott a reCaptcha, az az eszköz, ami segít kiszűrni a robotokat egy oldalra való belépéskor. Az automata kitöltéshez szerinte a legelemibb programozói tudás is elég volt.

photo_camera Fotó: Róka László/MTI/MTVA

A kiberbűnözést felderítő nyomozóknak decemberig tartott megtalálni a férfit, házkutatást is tartottak nála, most pedig vádemelési javaslattal az ügyészségre küldték a nyomozás adatait egy olyan bűncselekménnyel, amiért akár két év börtönt is kaphat.