Náciellenes kódexre hivatkozva nem akarják beoltatni magukat egy texasi kórház dolgozói

külföld
2021 május 30., 14:31

Kötelezővé tették a koronavírus elleni oltást egy houstoni kórház dolgozói számára. A 26 ezer alkalmazott 99 százaléka teljesítette az elvárást, 117-en viszont pert indítottak a munkáltatójuk ellen.

Érdekes módon egy második világháború idején született szabályra, a Nürnberg-kódexre hivatkoznak, ami tiltja az embereken végzett orvosi kísérleteket abban az esetben, ha az alanyok nem járulnak hozzá. Ezzel a náci koncentrációs táborokban elkövetett szörnyűségekre reagáltak akkoriban.

photo_camera Fotó: BRANDON BELL/Getty Images via AFP

A kórház igazgatója szerint joga van kötelezővé tenni az oltást, 2009 óta az influenza esetében is ez a szabály. A koronavírus elleni vakcinák pedig nem kísérleti fázisban vannak, hanem bizonyítottan hatékonyak és biztonságosak, idézi őt a Bloomberg.

A lázadó dolgozók ügyvédje viszont azzal érvel, hogy az oltóanyagok pusztán vészhelyzeti engedélyt kaptak, és nem szabadna kirúgással fenyegetni azokat, akik nem akarnak kísérleti nyulakká válni. Hacsak a bíróság nem dönt a javukra, júniusban mindnyájan elveszíthetik a munkájukat.