Rekordok az Everesten: csúcsra jutott a legidősebb amerikai hegymászó és a leggyorsabb nő is

külföld
2021 május 30., 12:40

75 évesen jutott fel a Mount Everest csúcsára egy nyugdíjas chicagói ügyvéd, ezzel ő a legidősebb amerikai, aki valaha megmászta a világ legmagasabb hegyét.

link Forrás

Arthur Muir 68 éves korában kezdett hegyet mászni, eleinte Dél-Amerikában és Alaszkában, majd 2019-ben az Everesttel is megpróbálkozott, első ksérlete azonban kudarcba fulladt egy bokasérülés miatt. Most, amikor sikerrel járt, annyira kimerült, hogy a csúcson képtelen volt állva maradni a fényképekhez. Az AP szerint Muirnak három gyereke és hat unokája van, egyikük épp az expedíció idején született.

Megdőlt egy másik Everest-rekord is: a hongkongi Cang Jin-hung 25 óra és 50 perc alatt jutott fel az 5300 méteren levő alaptáborból a csúcsra, ami még egyetlen nőnek sem sikerült ilyen rövid idő alatt. Mindössze kétszer tartott szünetet. Ebben az időszakban egyetlen másik hegymászóval sem találkozott, aki éppen felfelé tartott volna, ez is segített tartani a tempót. Május 11-én próbálkozott legutóbb, de akkor kénytelen volt visszafordulni a rossz időjárási viszonyok miatt.

link Forrás