A debreceni Nemzeti Oltóanyaggyárban kínai vakcinát is előállíthatnak majd

járvány
2021 május 31., 19:31

Megállapodás született arról, hogy a Magyarországon jelenleg építés alatt álló Nemzeti Oltóanyaggyár alkalmas lesz a koronavírus elleni kínai vakcina előállítására is, ami nagy stratégiai előnyt jelent majd az ország számára - jelentette be Szijjártó Péter hétfőn Kínában.

photo_camera Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, az oltóanyag nem ideológiai vagy geopolitikai kérdés, hanem az életmentéshez szükséges eszköz. Szijjártó szerint ha a kormány nem vásárolt volna vakcinát a Sinopharmtól, akkor „most egymillióval kevesebben lennének beoltva, nem állnánk az Európai Unió élén az oltottság tekintetében, és nem tudtunk volna jelentős lépéseket tenni vissza a normalitás irányába”.

Hozzátette, hogy folytatódni fog az együttműködés az oltóanyagok terén, Magyarországon átveszik majd a Sinopharm teljes gyártási technológiáját, és ez fontos előny, ugyanis a világon folyamatos lesz a kereslet a vakcinák iránt.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter február végén jelentette be, hogy 2022 végén megkezdődik a hazai koronavírus elleni vakcina gyártása Debrecenben, államtitkára, György László pedig már vágja a centit az alapkőletételig. (MTI)