Netanjahu szerint egy koalíciós kormány veszélyeztetné Izrael jövőjét

külföld
2021 május 31., 04:51

„Egy baloldali koalíciós kormány veszélyeztetné Izrael biztonságát és jövőjét”

– mondta Benjamin Netanjahu, 12 éve regnáló izraeli miniszterelnök vasárnap este, miután szélsőjobboldali szövetségese, Naftali Bennett úgy döntött, összeáll a centrista Yair Lapid vezette ellenzékkel. Bennettet az ország népének átverésével vádolta, Bennett bejelentését az évszázad csalásának nevezte.

photo_camera Benjamin Netanjahu az izraeli parlamentben május 30-án Fotó: YONATAN SINDEL/AFP

„Senki sem szavazott volna Bennetre, ha tudják, mit fog tenni” – mondta Netanjahu, aki szerint Bennet nem egységkormányt, hanem egy gyenge kormányt hoz létre, amely árt Izrael elrettentő erejének. „Hogyant fogjuk elrettenteni Izrael ellenségeit? Hogyan fogunk a szemükbe nézni? Mit fognak tenni Iránban vagy Gázában? Mit fognak mondani a washingtoni kormányzat folyosóin? Ez a kormány ellen fog állni Iránnak? Ez a kormány támogatja a veszélyes nukleáris megállapodást” – mondta Netanjahu, aki hozzátette, „Naftali Bennet balra szalad”, ami szerinte „ellentmond minden elvüknek és ígéretüknek, és minden, államunk jövőjét biztosító szükségletnek”.

Ha Bennett és Lapid megállapodnak, akkor 2009 óta ez lesz az első kormány, amit nem a bíróságon korrupciós vádakkal szembenéző Benjamin Netanjahu vezet. (BBC/MTI)