Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszállna a cseh repülőgép-gyártásba

gazdaság
2021 május 31., 06:23

Orbán Viktor nemrég úgy fogalmazott, a magyar tőkések eljutottak oda, hogy már a határon túl is terjeszkednek, és hazahozzák a profitot, a hvg360 oknyomozása szerint a valóságban ez azt jelenti, hogy Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje, Szalay-Bobrovniczky Kristóf vehet cseh vadászgépgyárat.

photo_camera Szalay-Bobrovniczky Kristóf 2015. május 19-én
Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Az eredeti elképzelés az volt, hogy a cseh fegyvergyáros Richard Hava cége, az Omnipol összeáll a Habony Árpád hitelezőjeként ismertté vált Tombor Andrással, aki többségi tulajdonosa az Aero Vodochodynek. Tombor azonban nem tudta szállítani az üzlethez elegendő összeget, ekkor került a képbe a hvg360 szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki nemrég létrehozott egy új vállalkozást, a Magyar Aerojet Befektetési Vagyonkezelő Zrt-t, amivel beszállna a cseh repülőgép-gyártásba.

A Penta Csoport a hvg értesüléseit hivatalosan nem akarta kommentálni, annyit mondtak, hogy reményeik szerint a nyár során zárják le sikeresen az üzletet, az Omnipol cégvezetője pedig úgy fogalmazott, „érzékeny adás-vételről van szó”, ezért nem kommentálják. A Penta és az Omnipol fejlesztett egy új, kiképzésre használt vadászgépet, ami eddig 2 milliárd cseh koronába, vagyis bő 27 milliárd forintba került. A gépekből eddig tizenkettőt adtak el Vietnamnak, és néhányra állítólag bejelentkezett Szenegál is.

A lehetséges vevők közt pedig ott van Magyarország is, vagyis ha a NER üzleti körének sikerül a gyárba bevásárolni magát, akkor ahogy a HVG fogalmaz: a magyar gépvásárlások profitja is visszacsorog a kormányzati klubhoz.