25 év után szabadon engedték a Cosa Nostra egyik leghírhedtebb gyilkosát

külföld
2021 június 01., 11:02

Sokan felháborodva fogadták Olaszországban, hogy a szicíliai maffia egyik leghírhedtebb bérgyilkosa, Giovanni Brusca 25 év után szabadulhatott a börtönből. A disznó néven is ismert, idén 64 éves Brusca több mint 100 ember haláláért volt felelős, többek között ő robbantotta fel a maffiaellenes harcokról ismert ügyészt, Giovanni Falconét 1992-ben, de emellett elrendelte egy 11 éves gyerek megölését is.

Giovanni Brusca 1996-ban, letartóztatásakor
photo_camera Giovanni Brusca 1996-ban, letartóztatásakor

Bruscát 25 évvel ezelőtt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, de 2000-ben úgy döntött, hogy együttműködik a hatóságokkal, és ezért cserébe mérsékelték a büntetését. Épp ezért egy ideje már lehetett tudni, hogy idén szabadulni fog, a hétfői bejelentés mégis hatalmas hullámokat vetett az olasz közéletben.

Brusca a Cosa Nostra egyik legismertebb főnökének, Totò Riinának volt a jobbkeze. Riina 2017-ben halt meg a börtönben. Az egykori bérgyilkos szabadon engedését felháborodva fogadták a maffia egykori áldozatainak rokonai, illetve olasz politikusok is. Többen kifogásolták, hogy Brusca sosem tanúsított igazi megbánást, és kétes értékű információkat osztott csak meg a hatóságokkal.

Olasz hírforrások alapján a Guardian arról ír, hogy Brusca információi révén sikerült letartóztatni a Cosa Nostra több vezetőjét és gyilkosát is, ennek ellenére sokan vannak, akik nem értenek egyet a csökkentett büntetéssel. A szabadon engedés miatt megszólalt hétfőn a balközép Demokrata Párt vezetője, Enrico Letta, illetve a szélsőjobboldali Matteo Salvini is, mindketten helytelenítve a döntést. Brusca szabadon engedésénél amúgy nem volt mérlegelési lehetősége a bíróságnak, a törvény szerint csökkenthetik annak a büntetését, aki együttműködik a hatóságokkal a maffia elleni harcban.