Meglepő felfedezésre jutott a KSH: teret nyert az online kapcsolattartás

érdekes adat
2021 június 01., 15:19

Az utóbbi években teret nyert az online kapcsolattartás, de az emberi kapcsolatok nem veszítettek a jelentőségükből” - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az MTI-vel kedden.

A hivatal elemzése szerint tavaly a 16 és 74 év közöttiek 79 százaléka naponta csatlakozott az internetre, ami 31 százalékponttal magasabb, mint 2010-ben. Az online jelenlét nem értékelte le az emberi kapcsolatokat, de életkortól függetlenül részben áthelyezte azokat a virtuális térbe.

Ma már 10-ből 8-an napi szinten interneteznek, 7-en az okostelefonjukról.

photo_camera Fotó: KSH

A közlemény szerint a járvány erősítette az összetartozás iránti igényt, amit az internet segített kielégíteni. Egy másik adatgyűjtés, az Európai lakossági egészségfelmérés megerősítette, hogy az erős társas támogatottsággal rendelkező embereknél ritkábban fordultak elő testi, lelki nehézségek.

A KSH Virtuálisan együtt, mégis egyedül? című elemzése szerint 2010 óta minden korcsoportban jelentősen nőtt a naponta internetezők száma 2010-hez képest. Arányuk az életkor előrehaladtával egyre kisebb, de 55 év alatt meghaladja a 80 százalékot.

A közösségi oldalak, az üzenetküldő felületek, a telefon- és videóhívások alkalmazása hasonló megoszlást mutat. A legfiatalabbaknál mindhárom területen 90 százalék feletti, vagy ahhoz közeli arányt mértek, de a 65 év fölöttieknél is megközelíti a 40 százalékot. A virtuális közösségi terek használata a családi állapottól is függ, leginkább a fiatal egyedülállók látogatják ezeket naponta. (MTI)

Kiemelt videóink