Peruban egy felülvizsgálat után megduplázódott a járvány áldozatainak száma

járvány
2021 június 01., 06:15

Több mint kétszeresére nőtt a járványban elhunytak száma Peruban, miután az országban áttekintették a halálozási adatokat, és ezek alapján módosították a hivatalos számokat. Így már a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint Peruban volt népességarányosan a legtöbb áldozata a vírusnak: a jelenlegi hivatalos adatok szerint több mint 180 ezer, míg korábban 69342-ről lehetett tudni. Ezzel Magyarországot előzték meg az egyetem listájának élén.

Temetés Peruban
photo_camera Temetés Peruban Fotó: OSCAR ROSARIO/AFP

Violeta Bermudez miniszterelnök a BBC beszámolója szerint arról beszélt újságíróknak, hogy perui és nemzetközi szakértők tanácsait követve emelték meg a hivatalos adatokat, ami immár összhangban van a többlethalálozási adatokkal is. Bermudez elmondta, hogy a kormány azt gondolja, kötelessége, hogy az ország megismerhesse ezeket az információkat.

A vírus Peruban hatalmas pusztítást végzett, Dél-Amerika egyik leginkább sújtott országa voltak, az egészségügyi rendszer ugyanis nem bírta a terhelést. A megemelt hivatalos adatokkal kapcsolatban a perui orvosi szövetség elnöke, Godofredo Talavera elmondta, hogy ez nem jelent meglepetést a számukra, hiszen se az ellátásban, se az intenzíves ágyak tekintetében, és most a vakcinák szempontjából sem állnak jól.

A BBC cikke szerint a kormány felkérésére a szakértők áttekintették a perui halálozási adatokat, és egy tágabb kritériumot alkalmaztak arra, hogy mikor tekintsenek egy halálesetet a járvánnyal összefüggésben megtörténtnek. Mint a cikk írja, az így kapott adatok jobban összhangban vannak azokkal a tapasztalatokkal, amiket az ország kórházaiból lehetett hallani.