A NAV megszüntette a nyomozást Kovács Sándor fideszes parlamenti képviselő egyik ügyében

bűnügy
2021 június 02., 19:30

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal megszüntette a nyomozást, amit Kovács Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fideszes országgyűlési képviselő géberjéni birtokán elköltött EU-s pénzek ügyében indított tavaly év végén – írta meg a 24.

Vadai Ágnes, a DK képviselője kérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt, miután a lap megírta, hogy a kormánypárti politikus családi birtokán 60 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatásból születtek turisztikai beruházások, és bár a pénzt hivatalosan nem Kovács kapta, a pénzekből az ő telkén épült vendégház, filagória, turisztikai bemutatóház és csónakszállás.

Polt Vadai kérdéseit feljelentésként értékelte, az ügy a NAV Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatóságára került, és különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával indult eljárás. De a NAV szerint nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, ezért megszüntették a nyomozást.

Azzal kapcsolatban, hogy öt évvel a beruházás után lett a fia és a felesége a kedvezményezett, a nyomozást megszüntető határozatban azt írták: „A későbbiekben az ingatlanon található felépítmények tulajdonviszonyának a rendezésére sor került.”

Kovács Sándor és Orbán Viktor
photo_camera Fotó: Kovács Sándor/Facebook

Egy másik nyomozás továbbra is folyik: a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság indított eljárást, miután Kovács barátjának cége pár év alatt 1 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el a térségben a politikus választókörzetébe tartozó településeken. A nyírségi tendereken taroló cégtulaj üzlettársa volt Kovács feleségének is, az üzleti kapcsolatot a 24 cikkének megjelenése után szüntették meg. (24)