Döbbenet: a lóversenyeken a gyorsaságra utaló nevű lovak nem is feltétlen gyorsabbak

meghökkentő tudomány
2021 június 02., 07:01

A világegyetem kevés megoldatlan rejtélyének egyikét göngyölítette fel három kutató, kiknek tanulmánya a Journal of Behavioral and Experimental Economics című folyóiratban jelent meg a napokban.

Oliver Merza, Raphael Flepp és Egon Franc arra volt kíváncsi, hogy vajon a lóversenyeken a sebességről és gyorsaságról nevet kapó lovak (Villám, Szélvész és társaik) jobban teljesítenek-e, mint azok a lovak, akik másmilyen nevet kaptak.

Mivel a kutatók is látták, hogy ezt a kérdést nem lehet félvállról venni, ezért egy fogadási iroda adatbázisát használva több mint 400 ezer lóverseny 3 millió fogadását vizsgálták meg. És azt találták, hogy a ló neve nem befolyásolja a ló teljesítményét. Ennek ellenére azonban akadnak bőven a fogadók között, akik információelemként tekintenek a névre, és az ő viselkedésüket befolyásolja a ló neve.

link Forrás

A kutatás során azt találták, hogy a gyors hangzású nevet viselő lovakkal kapcsolatos fogadói elvárások eltúlzottak, és ez negatívan befolyásolja a fogadási kimeneteleket, és a gyors hangzású nevet viselő lovakra kötött fogadások kisebb bevételt hoznak, mint a többi, átlagos nevű lovakra kötött fogadások.

Ha valaki sokkal, de sokkal hosszabban olvasna erről a kutatásról, az szerencsére könnyen megteheti, a tanulmány creative commons licensszel jelent meg, és szabadon olvasható.