Egyelőre se híre, se hamva a bérlakástörvény ígért módosításának

POLITIKA
2021 június 02., 04:32

Azt ígérte a Fidesz, finomítani fog a bérlakástörvény módosításának eredeti változatán, de ezt papíron még mindig nem látni. Böröcz László képviselő egy hete jelentette be, hogy a tiltakozások hatására nem az egész országban, csak a világörökségi területeken tennék lehetővé, hogy az önkormányzati lakások bérlői - akkor is, ha csak tavaly év vége óta élnek ott - a piaci ár töredékéért vásárolják meg a lakásokat.

A módosított módosító annak ellenére sem nyilvános, hogy kedden ismét összeült az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága, hogy a tervezetről tárgyaljon. De mint a Népszava írja, ez csak arra volt jó, hogy elutasítsák az ellenzék javaslatait. Az MSZP-s Hiszékeny Dezső azt szerette volna, hogy csak azoknak adják el a lakásokat, akik már 1995 novembere óta bérlők. Az LMP-s Csárdi Antal 1994 decemberénél húzta volna meg a határt, és 20 éves elidegenítési-terhelési tilalmat jegyeztetett volna be a lakásokra. Az MSZP-s Burány Sándor pedig a kőbányai MÁV-telep lakásaira is kiterjesztette volna a módosítást.

Csütörtökön kerül a téma a Törvényalkotási Bizottság elé, a lap szerint utána másfél hét lesz megvitatni.

photo_camera Böröcz László Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Az eredeti terv ellen fideszes polgármesterek is tiltakoztak, akárcsak ellenzéki politikusok és civil szervezetek, hiszen ellehetetlenítette volna, hogy az önkormányzatok segítsenek a helyben élők lakhatási gondjain, és csorbította volna az autonómiájukat is.