Guardian: színes bőrű ember nem lehetett hivatalnok II. Erzsébet királynő udvarában

külföld
2021 június 02., 16:07

Márciusban komoly botrány tört ki, miután Meghan Markle és Harry brit herceg az Oprah Winfrey-nek adott interjújukban rasszizmussal vádolták meg a brit királyi családot. Az afroamerikai Markle elmondása szerint a királyi család tagjai azt mondták neki, hogy káros lenne a családnak, ha első gyermekük, Archie sötét bőrű lenne. A család persze határozottan visszautasította a vádakat, Harry bátyja, Vilmos herceg is kiállt a nyilvánosság elé, és azt mondta, hogy „egyáltalán nem rasszista a családunk.” A Guardian viszont több mint 50 éves dokumentumokra hivatkozva azt írja, hogy ez nem volt mindig igaz a Buckingham-palota lakóira. A dokumentumok szerint például

a 60-as évek végén a királyi család komolyan lobbizott azért, hogy ne vonatkozzanak rá a faji megkülönböztetés elleni szabályok, a korona pénzügyeit intéző lord szerint ugyanis "nem volt szokás színes bőrű bevándorlókat hivatali pozícióba fölvenni" II. Erzsébet királynő udvarába.A brit nemzeti levéltárban feltárt dokumentumok szerint kiszolgáló személyzetként dolgozhattak bevándorlók és színes bőrűek a Buckingham-palotában, bár beszámolók szerint ez sem volt igazán jellemző sem a 60-as évek előtt, sem azután. Hivatali vagy vezetői beosztásba viszont nem kerülhetett olyan ember, aki nem fehér brit.

A brit parlament 1968-ban tervezett tárgyalni egy törvényt, amely először bevezette volna a faji és nemi megkülönböztetés tilalmát a munkahelyeken. Ennek részeként létrehoztak volna egy testületet, amely fogadta volna a faji megkülönböztetésről szóló panaszokat, hogy azokat némi elbírálás után a bíróságokhoz továbbítsa. A javaslatot benyújtó James Callaghan belügyminiszter úgy gondolta, nem kellene elkezdeni a javaslat vitáját addig, amíg nem egyeztettek Erzsébet királynő tanácsadóival. A brit jogalkotásban ugyanis van egy olyan kitétel, hogy a korona magánügyeit is érintő törvényt csak a "korona beleegyezésével" (Crown's consent) lehet meghozni.

II. Erzsébet királynő húszmillió fontot bukott, 350 millió fontos vagyonával már csak a 372. leggazdagabb brit.
photo_camera . Fotó: HANDOUT/AFP

A belügyminisztérium egyeztetett is Lord Tyronnal, a királyi család pénzügyeit intéző vezetővel, aki azt mondta, hogy az udvar csak akkor járul hozzá a törvény tárgyalásához, ha a királyi család ugyanolyan kivételeket kap a törvény alól, mint a külügyminisztérium, amely elutasíthatja olyanok jelentkezését, akik még kevesebb, mint 5 éve vándoroltak be az Egyesült Királyságba. Ezeken a tárgyalásokon mondta azt is, hogy a királyi családnál nem szokás szolgálói munkakörnél magasabb poszton színes bőrűeket, bevándorlókat vagy külföldieket alkalmazni.

Az elfogadott törvényben végül kivételes eljárást kapott a királyi család, a királynő háztartásából érkező panaszokat ugyanis a kivizsgáló testület a bíróság helyett a belügyminisztériumba küldte tovább. A 70-es években több másik törvényt is hoztak a munkahelyi faji és nemi megkülönböztetés ellen, amelyek mind kivételt tesznek a királyi udvarral. Ezek a törvények, a kivételekkel együtt ilyen vagy olyan formában még mindig érvényben vannak.

A Guardian megjegyzi, hogy ugyan nem tudni pontosan, meddig volt érvényben a "szokás", hogy színes bőrűek és bevándorlók nem dolgozhattak hivatali munkakörben, de idővel a helyzet megváltozott. Igaz, 1997-ben az udvar elismerte, hogy nem tartja be teljesen az esélyegyenlőségi ajánlásokat, és később is kritizálták a királyi családot, hogy nagyon kevés kisebbségit alkalmaz. A Buckingham-palota a lap megkeresésére most azt írta, hogy a királynő háztartásában minden szükséges előírást betartanak, és minden panaszt kivizsgálnak az erre megfelelő fórumokon.