Koronavírus-számok Magyarországon 9/24/2021
Elhunytak + 6 Σ 30 151
Kórházban + 27 Σ 438
Fertőzöttek + 531 Σ 820 078
Tesztek + 14 435 Σ 6 858 523
Oltottak + 4 264 Σ 5 873 523
A legújabb trendek

Magyarország 300 ezer adag AstraZenecát adott kölcsön Szlovéniának

június 2., szerda 12:19

Magyarország 300 ezer adag AstraZeneca-vakcinát adott kölcsön Szlovéniának, hogy az fel tudja gyorsítani oltási kampányát – közölte Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter Janez Jansa kormányfővel és Janez Poklukar egészségügyi miniszterrel találkozott Ljubljanában.

Szijjártó azt mondta, azért tudnak segíteni, mert Magyarországon van elég oltóanyag ahhoz, hogy mindenkit be tudjanak oltani, aki regisztrált.

„A világjárvány még inkább világossá tette számunkra, hogy a szomszédokkal való egymásra utaltság és kölcsönös függés milyen komoly jelentőséggel bír” – mondta Szijjártó, aki szerint minél sikeresebben védekeznek a szomszédos országok, annál nagyobb biztonságban vannak a magyarok is, „ezért is érdekünk, hogy a szomszédaink gyorsan tudjanak oltani”. Minél előbb oltanak a szomszédok, annál gyorsabban lehet közlekedni a két ország között, és annál kisebb az esélye annak, hogy megfertőzik egymást – mondta.

Szijjártó szerint az európai vakcinabeszerzést Brüsszel elrontotta, és ez nem egy politikai vélemény, hanem számokkal alátámasztott igazság, érdemes megnézni, hogy az amerikaiak, az izraeliek és a britek mennyivel gyorsabban és mennyivel többet tudtak oltani, mint az EU, ráadásul a mennyiségi problémák mellett az elosztási mechanizmus korrektsége kapcsán is számos kétség merült fel.

„Magyarország azonban sikeresen kezelte a világjárványt. Oltásban Európa éllovasai vagyunk”, mert Magyarország a vakcinát nem ideológiai és nem geopolitikai kérdésnek tekinti, hanem annak, ami: „emberéletek megmentésének eszköze” – mondta Szijjártó, aki szerint a lassabb és kisebb mennyiségű vakcinaszállítmányok a szlovénokon sem segítettek, és az elosztási mechanizmus során valahogy a közép-európai országok is hátra sorolódtak.

„Ezért segítünk most szlovén barátainknak, és 300 ezer AstraZeneca-vakcinát adunk nekik kölcsön”

– mondta.

Az AstraZeneca újonnan érkezett, koronavírus elleni vakcinája a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének épületében Győrben 2021. március 8-án. Illusztráció: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Puklukar megköszönte Magyarországnak az oltóanyagokat, és azt mondta, ahogy lehetőségük lesz rá, a nyár végéig, legkésőbb őszre szeretnék visszaadni. Jansa azt mondta, Szlovéniát négy baráti ország veszi körül, ezért nincs egyedül a világjárványban, Magyarország mostani gesztusa is ezt a tényt bizonyítja. „Magyarország jobban fel volt készülve a járványra, mint az európai átlag, ezért tavaly tavasszal, a járvány első hullámában is segítséget nyújtott Szlovéniának” – mondta.

Magyarország átlagon felül teljesített, ami az oltások beadásának gyorsaságát és az ország átoltottságot illeti – mondta Jansa, és gratulált az elért eredményhez. (MTI)